Ljusresan

Island

Det glöder, bubblar och pyr på Island. Det unga landskapet formas fortfarande av skapande processer, såväl geologiska som mänskliga. Det säregna, skiftande ljuset speglas i ljusdesign och konst. I mötet med Islands mytomspunna natur uppstår magi.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

Strandpromenaden och Friðarsúlan/Imagine Peace Tower

Staden möter havet längs Reykjaviks strandpromenad och bjuder på en slående vy ut till havs. Här kan allt hända. Det låga solljuset spelar i molnen och övergår till en målande solnedgång, ibland följt av ett magiskt norrsken. Ljussatta skulpturer, såsom en vikingabåt, knyter an till platsen. Från den lilla ön Viðey, stiger en pelare av ljus mot skyn och studsar mot molnen. Det är Imagine Peace Tower, en ljusinstallation med det uttalade syftet att främja världsfred. Idén kommer från Yoko Ono och lyser varje år från John Lennons födelsedag i oktober till dagen för hans bortgång i december. För en närmare titt på installationen kan man ta en båt till ön.

Hitta hit: Austurbakki 2, Reykjavik och promenera österut. Åka till ön: imaginepeacetower.com

Konserthuset Harpa

Ljusdesign: Fasad: Olafur Eliasson. Torg och parkeringsgarage: Guðjón L. Sigurðsson, Verkis

När skymningen faller börjar ljuset dansa på konserthusets fasad. Den prisbelönta byggnaden talar sitt tydliga språk; Reykjavik är en stad med både förmåga och vilja att mäta sig med de andra europeiska huvudstäderna. Hundratals led-lister tecknar effektfullt norrsken och rinnande lava. Även torget runt huset är värt att studera. Här finns belysta broar, goboprojektioner och skulpturer. Parkeringsgaraget erbjuder en trygg och festlig miljö med en ljusvägg och regnbågsfärgad LED-belysning. Redan här börjar konsertupplevelsen.

Missa inte: I ett specialbyggt rum projiceras en flygresa genom det isländska landskapet på alla fyra väggar samt i taket, och ger en omslutande upplevelse.

Hitta hit: Austurbakki 2, Reykjavik

Fjöðrin (Fjädern)

Ljusdesign: Reynir Örn Jóhannesson, Verkis

Man ser dem överallt i centrum. På höga fasader, garagedörrar och murar. Fantasifulla och fängslande väggmålningar. Det mest i ögonfallande är porträtt på unga och gamla människor som förgyller gavlarna på stora flerbostadshus och kontor. Ljusdesignern Reynir Örn Jóhannesson förklarar det med att islänningarna inte är rädda för färg. Men även utanför centrum söker sig konsten och ljuset. En väggmålning i form av en praktfull fjäder, som vid en närmare anblick föreställer något annat, lyfter ett bostadskvarter i förorten och skapar identitet.

Hitta hit: Asparfell 12, Reykjavik

Austurvöllur

Ljusdesign: Verkis

I den här parken, i hjärtat av Reykjavik, påträffas en känsloväckande ljussättning. I parkens mitt står en upplyst staty av landets självständighets fader. Ett spännande ljus finner vi i en liten dunge, där trädstammarna värms av ett rött sken, som från en skogsbrand. Kanske symboliserar det islänningarnas glödande samhällsengagemang som så ofta manifesterats i Austurvöllur? Några av fasaderna på gatorna runtom är smakfullt upplysta och ger en fin inramning.

Hitta hit: Kirkjustræti, Reykjavik

Framhaldsskólinn í mosfellsbæ

Ljusdesign: Þórdís Rós Harðardóttir, EFLA.

En bit utanför huvudstaden ligger en skola där en unik ljusidé funnits med från ritbordet. Skolan är byggd för att ta vara på den lågt stående solen med hjälp av välplacerade fönster. I husets mitt förenas trapphus, entré och reception via ett stort ljusinsläpp. Byggnaden innehåller flera kreativa ljusfinesser. Med hjälp av vita textilier i taket sprids dagsljuset i klassrum och på kontor. Utvalda fönster är färgade i harmoni med rummets inredning. Kvällstid samspelar interiör- och exteriörbelysning med LED-pelare som ett genomgående tema. Här visas en ljussättning som både är energieffektiv och skapar trivsel.

Hitta hit: Háholti 35, Mosfellsbær

Bonustips! Ridtur på islandshäst

Upplev Islands sagolika natur från hästryggen! På sommaren genomförs veckolånga turer över slätter, vilande vulkaner och havsvikar i sällskap med ett 70-tal lösa hästar. Hemtrevlig övernattning hos hästuppfödare och turguide Oddur med familj. Under resten av året ordnas skräddarsydda, kortare ridturer.

Hitta hit: Oddsstaðir, Lundarreykjadalur.
www.oddsstadir.is/

 

Publicerad den 29 februari 2016
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här