Ljus i världen

Världens finaste ljusprojekt

Exteriörbelysningen av Kimpton Fitxroy Hotel i London kammade hem det finaste priset när IALD delade ut sina årliga utmärkelser IALD Awards den 22 maj.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ben Ferris och Graham Rollins på Ljusdesignföretaget Lightning Design International kammade hem IALD Radiance Award for Excellence in Lighting Design för sitt arbete med Kimpton Fitxroy Hotel.

Projektteamet har utnyttjat byggnadens arkitektur för att dölja beslagen, ett viktigt val för att behålla den vackra rytmen av ljus på fasaden. För att förstärka formen av byggnaden har man placerat armaturer i fönsternischen där det riktas mot respektive hörn av hotellet – utan att ljus spills in i rummen.

Den historiska byggnaden har fått fler ljusinslag på gatunivå för att locka förbipasserande. Ljuset lyfter här fram kolonndetaljer, vapensköldar, dörröppningar och de fyra brittiska drottningarna som bevakar ingången. I stället för att överväldiga, bevittnar projektet hur en skrämmande byggnad kan ”göras vacker och enkel med omtänksamma överväganden”, kommenterade en jurymedlem. ”Det handlar om att belysa nyckelelementen och välja element som inte belyses, för att skapa vackra skiftningar av ljus.”

Publicerad den 29 augusti 2019
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här