Ljusresan

Rom

Det historiska Rom gör sig allra bäst om natten. I skymningen väcker belysningen liv i stadens ruiner, fontäner och skulpturer och ger mörkrets flanörer dramatiska upplevelser. Följ med på en upptäcksfärd genom Den eviga staden Rom.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

Forum Romanum med omgivningar

Ett potpurri av olika slags ljussättningar väcker det antika Rom till liv i området väster om Colosseum. Ett vitt ledljus kastar dramatiska skuggor kors och tvärs mellan ruinerna i Foro di Augusto. Ett glödande torn visar högtrycksnatriumljuset från sin bästa sida. Vid fontänen della Dea Roma stiger ljuset upp ur vattnet och tindrar över stensättningen. Och nere i det väldiga Forum Romana – där antikens romare höll politiska möten och religiösa ceremonier för mer än tvåtusen år sedan – kan man ana stenlämningarna i ett milt, subtilt ljus. Från Capitolium, den minsta av Roms sju kullar, har man en fin utsikt.

Hitta hit: Via dei Foro Imperiali

Alecci e Di Paola

Från fönstret till en liten butik i Roms historiska kvarter syns rött, grönt och gult ljus spilla ut i gränden. Inne i butiken hittar vi konstnären Fabio Alecci och arkitekten Walter Di Paola som skapar färgsprakande, lekfulla lampor och konstverk av återvunnet material. Tvättmedelsförpackningar, petflaskor och yoghurtburkar blir till konstverk som säljs i Rom och Paris.

I femton år har de båda vännerna drivit företaget tillsammans. Att väcka nytt liv i kasserade föremål är en fråga om miljötänkande, vänlighet och mindfullness, enligt dem. Den lilla butiken är en lysande pärla, väl värd ett besök.

Hitta hit: Via del Cardello 15

Terme di Diocleziano

Antika Roms största badanläggning är i dag en del av Italiens nationalmuseum, med stora samlingar från antiken. Här finns många exempel på smart, snygg, genomtänkt belysning, signerade Carolina De Camillis och Riccardo Fibbi.

En dold ledslinga med blått sken återskapar känslan av vatten i den gamla badanläggningen.

Vi hänförs av en av museets innegårdar, en vacker plats med vita valv, citronträd och en brunn, där ljuset är väl anpassat till den känsliga miljön. Här finns mycket att inspireras av.

Hitta hit: Ingång från Piazza del Cinquecento (mittemot Termini)

Quattro Fontane

Det här händer bara i Rom, säger vi till varandra när vi ser oss om i en fyrvägs­korsning i Monti, där varje gathörn pryds av en vackert upplyst fontän från senrenässansen.

Ljuset är monterat under vattnet och böljar och glittrar över statyerna, två mansfigurer och två kvinnofigurer, som genom århundradena har betraktat dem som passerat mellan gathörnen. Påven Sixtus V beställde statyerna av Muzio Mattei, som uppförde dem mellan åren 1588–1593.

Sammanlagt finns omkring 2 000 fontäner i staden Rom. Många är kolossala och överdådiga men våra favoriter blir ändå de här små gatuhörnsfontänerna som är en så naturlig del av kvarteret.

Hitta hit: Korsningen Via delle Quattro fontane/Via Settembre

S:t Peterskyrkan

Peterskyrkan är effektfullt upplyst med ljus i olika färgtemperaturer i ett lyckat samspel; öppningarna längst ned på kyrkan glöder i värme, fasaden är belyst med ett varmvitt ljus medan statyerna på taket – som föreställer Kristus, de elva apostlarna och Johannes Döparen – är belysta med ett vitare ljus. I tornet på kyrkans topp återkommer det varma ljuset och färgar Michelangelos konstruktioner i guld. Kontrasterna i ljuset skapar spänning och liv.

Allting på den här platsen är overkligt stort. Enormt. Kolossalt. Kyrkan är 132,5 meter hög, har en golvyta på 15 160 kvadratmeter och rymmer 60 000 personer. Det är bara att lyfta blicken mot överdådet och gapa.

Hitta hit: Vatikanen

Bonustips! Roman cat Sanctuary

Omkring 150 vildkatter håller till i en av Roms äldsta ruiner, från århundradena före Kristus. De tas om hand av en organisation med volontärer: Torre Argentina Cat Shelter. Katterna vaccineras, matas och vissa adopteras av familjer. I ruinens sydvästra hörn kan man träffa både katterna och entusiasterna. En hjärtevärmare!

Hitta hit: Torre Argentina
romancats.com

Publicerad den 20 maj 2016
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här