Ljus i världen

Cole Drops Yard

Shoppingområdet Cole Drops Yard öppnade för ett par år sedan i de tidigare industribyggnaderna bakom King’s Cross Station i London. Thomas Heatherwick är arkitekten bakom detta byggnadskomplex med över 50 butiker, barer och restauranger.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ljusdesingbyrån Speirs & Major har ansvarat för ljusplaneringen av Cole Drops Yard. Speirs & Majors har varit att all områdets arkitektoniska belysning ska fira arvet att det tidigare industriområdet. Lägre ljusnivåer, energi­effektiv teknik och minimering av risken för överbelysning och ljusföroreningar
har varit centrala hållbarhetsaspekter i ljusdesignen.

I ljuskonceptet balanseras ljus och skuggor för att skapa ett visuellt djup och ge besökarna en behaglig upplevelse efter mörkrets inbrott. Sobra väggmonterade belysningsarmaturer bidrar till den fina atmosfären utan att tävla om uppmärksamheten med butikerna. Ljus lyfter den stora soffiten under huvudankaren och mjukar övergången från det öppna utrymmet. Undersidan av Heatherwicks unika flytande takkonstruktion är tydligt definierad, vilket hjälper till att forma en stark visuell iden­titet som syns tydligt även på längre avstånd.

Publicerad den 27 maj 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här