Återbruk

2 projekt med ­återbruk i fokus

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

1. AFA Försäkring

När det var dags för renovering av den drygt 7000 kvadratmeter stora kontorsytan på AFA Försäkring på Klara Södra kyrkogata i Stockholm, fick Oskar Sernemyr på Light­support uppdraget att se över den 15 år gamla belysningsanläggningen. Tillsammans med ansvarig från AFA, Oskari Lehtinen, utformades en kravspecifikation där man efterfrågade en armatur med ny belysningsteknik och hög prestanda. Då det befintliga akustiktaket var i fint skick så önskade man att behålla taket och låta en ny armatur ta den tidigare Como-armaturens plats.

Ateljé Lyktans förslag blev att återbruka den befintliga armaturstommen i stället för att ta fram en helt ny modell. De yttre mekaniska komponenterna och stommen på Como behölls, men Ateljé Lyktan fyllde inkråmet med ny teknik, adderade trådlösa enheter för belysningsstyrning, samt bytte till mikroprismatiskt bländskydd. Resultatet blev en ny trivsam belysningsmiljö med 335 armaturer anpassade för dagens högt ställda krav.

ENERGIBESPARING

Energibesparing per armatur: 46W = 58%
Minskad energiförbrukning totalt: 42 508 KWh per år
Andelen återbrukat material: 86%

 

2. Hillerød kommun

År 2007 levererade Focus-Lighting ca. 2 000 Nyx 330 med kompaktlysrör till kommunens lokalgator samt gång- och cykelvägar. När beslutet togs att uppgradera belysningsanläggningen till LED var helt nya armaturer inget alternativ. I stället kontaktade kommunen Focus-Lighting som presenterade en lösning då befintliga armaturer byggs om till LED. Under 2019–2020 uppgraderades samtliga armaturer på plats med en ny LED-insats och Zhaga-sockel.

Att idag producera en helt ny Nyx 330 kräver 75 kg CO2. Genom att återanvända stomme, kablage och kontakt kunde siffran minskas med 45 kg CO2. Att sedan minska energiförbrukningen med 20 W genom att gå från 30 W kompaktlysrör till 10 W LED ger en ytterligare besparing för klimatet. Räknar vi att en armatur lyser 4000 h per år sparar vi 80 kWh per armatur och år. Medelvärdet för energiproduktion i Danmark är 139 g CO2 per kWh vilket ger en besparing på 11,12 kg CO2 per armatur och år. Efter 25 år blir det 278 kg CO2 per armatur.

Focus Lighting cirkulära program går under namnet ”Take Back Concept”. Företaget representeras i Sverige av Fox Belysning.

ENERGIBESPARING

Minskad energiförbrukning per armatur: 20W
Total energibesparing per år: 160 000 KWh
Minskat CO2-utsläpp genom återbruk ­istället för tillverkning av ny armatur: 64%

Publicerad den 2 december 2022
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här