Aleksandra Stratimirovic får Svenssons Stora Förtjänspris 2019.
Utmärkelse

Aleksandra Stratimirovic årets mottagare av Svenssons Stora Förtjänstpris

Ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovic är årets mottagare av Stora Förtjänstpriset av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för belysningsteknik. Alekstandra tog emot priset vid en prisceremoni på Ljusdagen den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse har sedan 1998 delat ut Stora Förtjänstpriset till personer eller organisation som verkat till nytta för svensk belysning under en längre tid, inom forskning, utbildning, design eller allmänna belysningsfrågor eller en enskild fråga.

Årets motivering lyder: 
”Årets mottagare av det Stora Förtjänstpriset bidrar med en viktig aspekt på belysning och har på ett unikt sätt utforskat gränslandet mellan ljusdesign och ljuskonst. Pristagaren behärskar konsten att utnyttja ljuset för att påverka och beröra vilket syns i de installationer som bidragit till en mänskligare miljö inom offentliga miljöer, äldreboenden, sjukhus, skolor och bostadsområden.

Pristagaren har medverkat och medverkar i olika projekt inom belysning, gett ut en uppmärksammad bok, designat armaturer och deltar som jurymedlem i olika ljusrelaterade tävlingar. Pristagaren har även en omfattande internationell verksamhet och är uppskattad i många länder.”

Läs mer om Aleksandra i nästa utgåva av Ljuskultur, ute i mitten på oktober.

 

Publicerad den 6 september 2019
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här