Gästkrönikan

Älskade, hänsynslösa ljus!

Jag är en ljusnörd, jag erkänner. Kanske är det perfektionisten i mig? Ljus är ju så kompromisslöst och hänsynslöst. Jag älskar det. Och min kärlek för ljus är nära besläktad med min passion för affärer. För det går inte att göra bra ljusdesign utan att prata om vad värde är värt. Och för att prata om det måste vi, en gång för alla, lämna 1900-talet bakom oss!

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Låt mig förklara. ”Everything you see is evoked by Light,” sade arkitekten Louis Kahn. Och det är minst sagt tänkvärt i dagens designkontext. Vi spenderar massor av tid och pengar på att bygga den hållbara staden i dagsljus. Men är bokstavligen ljusår från den hållbara, attraktiva och mångfacetterade gång- och cykelstad vi lägger så stor möda på att skapa.

I staden ser vi 1900-talets gängse metoder inom design och inte minst inom belysningsplanering. Ett generellt, monotont ljus som stödjer en eller två funktioner, max. En metod utarbetad för förra seklets nymodighet, bilismen och dess skala och hastighet. Handen på hjärtat, är vi redo att ställa om snabbt till framtidens förutsättningar? Har vi kunskaperna om vilka värden som är viktiga och vad det värdet är värt? Om svaret blir nej är det hög tid att tänka om, nu. Och för oss ljusdesigner att steppa upp och ta ansvar.”Ljus är ju så kompromiss­­­löst och hänsynslöst. Jag älskar det.”

För oss ljusnördar är det oftast ”någon annan som inte förstått”. Vi vet ju att det inte bara är mörkt om natten. Vi vet hur viktigt ljuset är sex månader om året just vid de klockslag vi går till och från arbete, förskola, skola och fritidsaktiviteter. Vi kan våra ljustraditioner som Lucia, Valborg och kura skymning. Och vi känner skuggan. Vi vet att planering för ljus också innefattar en plan för skugga. En viktig parameter, inte minst i de klimatomvälvande tider vi lever i. Och att skuggan, utöver sin praktiska och livsavgörande funktion, är en rumsbildande och identitetsskapande faktor som lugnar oss som biologiska varelser.

Vi ljusdesigner, arkitekter och planerare behöver helt enkelt skapa förståelse för att ljuset bär funktionen att skapa väl omhändertagna miljöer, och skapa strömningar i staden. Att den minst energieffektiva belysningen är den som lyser där ingen är. Att ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet måste beaktas. Att allt, verkligen allt, vi ser och upplever beror på hur ljus möter fysiskt rum och materialitet Och att ljus inte endast skapar komfort, ljus är en ack så viktig ambassadör för nyanser i en tid då vi ratar likformighet och hyllar mångfald. Det handlar om rätt ljus på rätt plats, vid rätt tidpunkt, över dygnet och året om.

Och för att nå fram med våra budskap behöver vi använda vårt affärsmannaskap, vårt konstnärskap och vår kompetens kring vårt älskade ljus – för att beskriva helheten. För helheten har ett värde, det där magiska värdet som alla letar med ljus och lykta efter för det är 2000-talets affär sammanfattat i ett ord. Vad är det värt att ha en attraktiv, trygg, säker miljö? Så jag tycker att alla ljusdesigner ska ut och missionera ljus och värde! Ut och utbilda, stötta, locka, och inte minst möta det framtida digitaliserade landskapet. För om vi inte planerar eller bygger för helheten, då kommer vi att misslyckas med framtidens utmaningar. Så hänsynslös är verkligheten, precis lika kompromisslös som mitt älskade ljus.

Janica Wiklander, arkitekt och ljusdesigner

Publicerad den 27 november 2019
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2019
För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.
Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här