Gästkolumnen
Är den ljusnande framtid vår?
Efter att ha bott en månad inom belysningsbranschen är man naturligtvis novis men en sak står klar. Vi som arbetar inom branschen har alla chanser att bli unika. Det grundar jag på den enighet som råder, bland alla som känner sig inkluderade i branschen, om att flytta fram våra positioner. Vi vill ta plats i samhällsdebatten!
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantI dagsläget vet vi om belysningens betydelse för gemene man. Vi vet dess positiva effekter för vår miljö, vår trygghet, vår ekonomi och vårt välbefinnande! Nu är det dags att också ta plats på den offentliga agendan och sprida vår mission! Tidigare har studenter och Magnus Uggla lagt beslag på ”den ljusnande framtid är vår” men nu är det vår tur!
”Nu är det dags att också ta plats på den offentliga agendan och sprida vår mission!”
Mitt tidigare arbete med Sveriges hamnar präglades mycket av strejker och konflikter. Det lägger en våt filt över hela branschen och gör den onödigt reaktiv. Belysningsbranschen är däremot lyckligt lottad och har bara möjligheter. Vi har en situation där branschen allt oftare stärks genom ny forskning som påvisar flertalet positiva effekter.
Belysning handlar inte endast om ljus utan också om välbefinnande, trygghet, estetik, produktivitet, miljöpåverkan, teknik, konkurrenskraft, resursanvändning med mera. Den moderna belysningstekniken skapar fantastiska möjligheter.
Vår utmaning nu består i att hitta en gemensam vision inom branschen och jag tror inte det ska vara en omöjlighet. Från kollegor runt om i Europa har jag med viss avundsjuka hört att är det något land som klarar detta så är det ni i Sverige. Låt oss nu utnyttja det faktum att vi drar åt samma håll och ta första steget mot en gemensam belysningsvision för Sverige. Likheterna med min favoritsport, ishockey, är slående. Du missar 100% av de skott du aldrig tar. Nu har vi chansen och den ska vi ta!