Foto: Accus Credit: Stockholm Vatten och Avfall
Skyltpriset

Återbrukat vinner

Tävlingen om årets skylt är avgjord och Återbruket Skärholmen korades till vinnare i samband med Ljusdagen den 8 september i Stockholm. Årets vinnare lever upp till sitt namn på fler sätt och symboliserar tidens anda.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Återbruket i Skärholmen är en plats för dem som vill bli av med ägodelar de inte längre har användning för samtidigt som det går att hitta nya föremål gratis. Cirkuläritet står i fokus och det gäller även skylten som först vann Svenska Skyltpriset i kategorin Årets Enstaka Skylt och nu hela tävlingen Årets Skylt.

Skylten lever upp till sitt namn och är tillverkad av återbrukat och återvunnet material, även när det gäller belysningen. Det är nedmonterade aluminiumplåtar som använts för att bilda bokstävernas fronter och högkanter. Belysningen har räddats från en större LED-skyltanläggning i nyskick och mellanbotten består av 100% återvunnen akrylplast.

Karin Sundin, Stockholm Vatten och Avfall och Amanda Cawood från skyltleverantören Accus AB. Foto: Casper Hedberg

Skylten är ett spännande pilotprojekt som belyser möjligheten till att tänka cirkulärt och klimatsmart för visuell kommunikation. Skyltleverantören Accus har länge arbetat med återbrukat material, nu första gången med återvunnet aluminium. Det senaste året har priset på aluminium ökat med 70 procent, och med ett stigande råvaruindex är det fler som har fått upp ögonen för återbruk.

Tävlingsjuryn har i år bestått av Viveca Rosencrantz, Arkitekt SAR/MSA, FOJAB Arkitekter AB i Malmö, Enida Kratovic, Arkitekt SAR/MSA Wester+Elsner Arkitekter samt Jan Møller, Senior Creative på Identity Works.

Medverkande:

Beställare: Stockholm Vatten och Avfall
Leverantör: Accus
Design: Martin Frostner

Foto: Casper Hedberg

Juryns motivering

”En skylt i tidens anda som lever som den lär. En helhet som ansvarsfullt, avspänt och med humor levererar sitt budskap. Valet av stencila bokstäver möjliggör fritt användande att olika återbrukade material. Tanken bakom skylten visar att det inte finns någon motsättning mellan hållbarhet, god kvalitet och kreativt tänkande.”


Svenska Skyltpriset är en årlig tävling som ­arrangeras av Ljusreklamförbudet i samarbete med tidningen Ljuskultur.

Årets tävling innehöll tre kategorier: Koncept, Rekonstruerade skyltar och Enstaka skyltar, där de tre kategoriers vinnare tävlade om totalvinsten. Förutom Återbruket (vinnaren av Enstaka skyltar) är det om skyltarna Polestar, vinnaren av kategorin Koncept och Tennstopet, vinnaren av Rekonstruerade skyltar som var med i finalen.

Publicerad den 5 oktober 2021
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här