Foto: Istockphoto
Eu-lagstiftning

Även T5-lysrören bort redan 2023

EU-kommissionen har nyligen tagit beslut att slopa undantaget för kvicksilver i ljuskällor. Det innebär att en rad mycket vanligt förekommande ljuskällor som T5-lysrör och kompaktlysrör förbjuds redan nästa år.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Trots att kvicksilver anses som ett av de farligaste miljögifterna har det varit tillåtet att användas i vissa ljuskällor i väntan på mer energieffektiva alternativ. Sedan 2006 har man inom EU stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är redan kraftigt begränsad genom Ekodesignförordningen. Från hösten 2023 var T8-lysrören på tur att fasas ut men nu är det klart att även T5-lysrören förbjuds.

Det slopade undantaget för kvicksilver i ljuskällor i RoHS-direktivet (Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment). kommer att leda till att flera ljuskällor nu försvinner eftersom de inte längre får sättas på EU-marknaden från och med den ­24 augusti nästa år.

Initiativet för att slopa undantaget för kvicksilver i RoHS kommer ursprungligen från två svenska myndigheter som tillsammans drivit frågan, Kemikalieinspektionen och Energimyndigheten.

 

Publicerad den 5 maj 2022
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här