Projekt

Barn och unga skapar trygghet

Den 23 oktober invigdes en ljuspromenad för att öka tryggheten mellan stadsdelarna Pettersberg och Vallby i Västerås. På skyltarna har ungdomar från stadsdelarna satt ord på vad ”att våga bry sig” betyder för dem. Dessutom har man ljussatt en tidigare otrygg tunnel.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Gång- och cykelbanan i Pettersberg identifierades som en otrygg plats under trygghetsvandringar 2023. Som följd arrangerade man en workshop med Vallbys sommarlovspraktikanter och Pettersbergsambassadörerna, ungdomar mellan 14 och 16 år som arbetar för att stärka sin stadsdel. Tillsammans med ungdomarna har man utforskat vad uttrycket ”att våga bry sig” betyder och samlat in citat som nu pryder ljusskyltarna längs promenaden.

– Det känns väldigt fint att de unga får vara med och bidra till att skapa en tryggare väg mellan Pettersberg och Vallby. Vi hoppas att deras ord ska stärka och sprida trygghet till många framåt och att de själva ska känna att de varit med och utvecklat sin stadsdel. Tillsammans gör vi skillnad på riktigt, säger Katarina Bilberg, stadsdelsutvecklare på Bostads AB Mimer.

Parallellt har Västerås stad inom projektet ”Tyck om Vallby” genomfört en konstnärlig medskapandeprocess under ledning av konstnären Andreas Pettersson. Barn och unga på Vallby har skapat utsmyckningar till tunneln under Vallbyleden, vilket ytterligare stärker känslan av trygghet och gemenskap i området.

– Det här projektet visar hur viktigt det är att involvera barn och ungdomar i stadsutvecklingen. Deras perspektiv och kreativitet har bidragit till en tryggare miljö, där alla kan känna sig välkomna. Vi ser fram emot att ljuspromenaden blir en plats man möts kring och som uppmärksammas positivt bland invånarna, säger Malin Appelkvist, planerare på teknik och fastighetsförvaltningen, Västerås stad.

Projektet som bygger på ett gemensamt initiativ mellan Bostad AB Mimer och Västerås stad.

Publicerad den 5 december 2024
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här