Mariaberget i Stockholm
Den nya stationen för citybanan vid Odenplan
Tempelplatsens kyrka i Helsingfors
Instagramprofilen

Befintligt ljus

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Hej Joakim! Vi tycker att du har ett väldigt fint Instagram-konto, hur kom du igång med det?

– Tusen tack! Jag har fotat mer seriöst i ca 10 år men länge visade jag inte upp mina bilder för andra än familj och vänner. Ett tag funderade jag på att starta upp en blogg, men för några år sedan startade jag upp ett konto på Instagram. Ganska snart förstod jag att det var en väldigt bra plats att hitta andra fotografer att inspireras av och att visa upp sina egna foton på.

Varför heter kontot just Befintligt ljus?

– När jag funderade på vad jag skulle kalla mig för så föll jag för ”befintligt ljus” som är en term inom fotografin när man fotograferar i det ljus som finns på plats och inte använder medtagna blixtar och lampor. Jag tyckte att det var ett namn som passade min stil.

Varifrån kommer din fascination för ljus?

– Det kommer det nog delvis från att jag är född och upp­vuxen i Kiruna, där ljusets karaktär varierar så mycket mellan de olika årstiderna. Sedan har jag alltid tyckt om att fota på kvällar och nätter när det är lite svårare ljusförhållanden och en större utmaning rent tekniskt att få till bra exponeringar. Jag uppskattar verkligen snyggt upplysta stadsmiljöer.

Vad är hemligheten bakom de fantastiska bilderna
på ditt konto?

– Det är tålamod och många försök, vissa gånger när jag är ute får jag ingen bild som jag tycker är bra, andra gånger går det bättre. Mina favoritbilder har oftast inte varit planerade så slumpen och stundens infall ligger bakom många bilder.

Om du fick välja vilken objekt som helst i världen,
vad skulle du plåta?

– Vilken svår fråga! Det finns så många, men väldigt gärna vattenfallet Skógafoss på Island.

Publicerad den 16 oktober 2017
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2107

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här