Forskning

Belysningsstiftelsen stöttar migränforskning

Kan man lindra migrän med rätt belysning? Nu får RISE, Research Insititues of Sweden, en halv miljon kronor av Belysningsstiftelsen för att undersöka saken.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Migrän orsakar stort lidande för den enskilda individen och får konsekvenser för samhällsekonomin. I dag lider 1,5 miljoner svenskar av migrän.

– De är ofta extremt ljuskänsliga, särskilt i samband med migränattacker. Ljuskänsligheten gör det svårt att fungera, både på arbetet och i sociala sammanhang, vilket kan leda till undvikande och socialt utanförskap. Det får också stora ekonomiska konsekvenser. Kostnaderna, och då främst för sjukfrånvaron, beräknas till mellan ­50000 och 2 490 000 kr per patient och år, berättar Bodil Karlsson som är filosofie doktor i psykologi och den som leder forskarteamet vid RISE.

Det finns forskning som tyder på att lösningar, framför allt med grönt monokromt ljus, kan ha en positiv effekt. Men då krävs belysningslösningar som kan anpassas efter individens behov – samtidigt som de fungerar även för människor som inte har migrän. Därför har Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik valt att stötta uppbyggnaden av en testmiljö i ­RISEs lokaler på Sven Hultins plats i Göteborg. Där kommer två miljöer att utformas, ett mötesrum avsett för skola och kontor samt ett utpräglat vilrum. Syftet är att undersöka hur migränvänliga ljuskoncept kan fungera i vardagen.

Mötesrummet kommer att vara ljussatt med armaturer från Fagerhult, ursprungligen utvecklade för operationssalar, som gör det möjligt att ljussätta med både vitt ljus och monokromt ljus i rött, grönt och blått. Tre olika scenarion kommer att testas: ett mötesläge, ett arbetsläge för skärmarbete samt ett smärtlindringsläge med enbart grönt monokromt ljus. Vilrummet kommer att inredas med en så kallad ljusdom för monokromatisk ljusbehandling, utvecklad av psykologen Karl Ryberg.

Förutom Bodil Karlsson består forskningsteamet av Hanna Björner Brauer och Anna-Lena Lane från RISE, professor Mattias Linde, neurolog och specialist på huvudvärk vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Thorbjörn Laike, professor emeritus i miljöpsykologi, Per Nylén från Arbetsmiljö­verket, psykolog Karl Ryberg samt ljusrådgivare Kjell Wallin, Fagerhult. Projektet kommer att göras publikt på Röhsska ­museet i samarbete med
Rickard Öh.

Publicerad den 15 februari 2024
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här