Utbildning

Belysningsstiftelsen stöttar utvecklingen av KTHs ljusutbildning

Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik ger 3,8 miljoner kronor till KTHs ­satsning på en internationell ljusutbildning för arkitekter. Pengarna ska användas till ­utbildningsinsatser, utvidgning till en tvåårig masterutbildning och ett ljuslabb.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I dag har KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm en ettårig masterutbildning i ljusdesign inom Arkitekturskolan. Tanken är att utbildningen nu ska utvecklas till en tvåårig master. Genom detta vill man ge bättre möjligheter till forskning och göra utbildning än mer attraktiv internationellt. Avsikten är också att skapa ­samarbeten och utbytesprogram med andra högprofilerade skolor i världen.

Rekrytering till den nuvarande ettåriga ljusdesignutbildningen sker redan idag internationellt och lockar årligen ett 30-tal studenter, främst arkitektstudenter som vill vidga sina kompetenser inom ljus, för vidare karriär inom ljus-, arkitektur-, landskaps- eller industridesign. Utgångspunkten på KTH är i arkitekturen, till skillnad från många andra ljusutbildningar som har en mer utpräglad ingenjörsinriktning.

Parallellt inleds projektet med ett helt nytt ljuslaboratorium på KTH. Det blir komplett utrustat för arkitektens behov, med möjlighet till labbövningar inom såväl dags- som elektriskt ljus.

– Vi har investerat mycket i att bygga upp den här verksamheten, just därför att vi ser värdet av att öka kunskapen om ljus och belysning inom arkitektur. Att våra arkitekturstudenter får grundläggande kunskaper i ämnet – och möjligheten att fördjupa sig – tycker vi är en självklarhet, men så har det faktiskt inte varit tidigare, säger Belysningsstiftelsens ordförande Lena Gustafsson.

Stiftelsens satsning i ljusutbildning hos andra lärosäten – till exempel på Tekniska Högskolan i Jönköping, som stiftelsen varit med och byggt upp från grunden, påverkas inte av KTH-satsningen utan fortsätter oförminskat.

Publicerad den 14 februari 2023
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här