Tävling

De gör upp om Svenska Ljuspriset i år

Årets finalister till det prestigefyllda Svenska Ljuspriset är klara. Det handlar om tre skilda typer av projekt, geografiskt spridda i Nacka, Uppsala och Luleå. Vinnaren koras den 5 september på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Svenska Ljuspriset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Svenska Ljuspriset har en lång tradition och delas ut för 27:e året i rad.

Av de tio tävlande som juryn valt att vara med i tävlingen i år har man nu utsett tre till finalister:

Ekonomikum läsesal, Uppsala universitet
Ljusplanering: Jonas Kjellander, Sweco Architects, Örebro

Japanska badet, Yasuragi, Saltsjö-boo, Nacka
Ljusplaneraring: Tatiana Bibikova, ECO Lightlink, Stockholm

Pumpstation P42 ”Havsstrand”, Luleå
Ljusplanering: Jan Forsmark och Robert Taavo, Designat Ljus Europa, Luleå

Många fina projekt har premierats under årens lopp. Förra året gick vinsten till den trestjärniga Guide Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm. Vinnaren i årets tävling koras den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

 

Fakta om Svenska Ljuspriset:
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2018.

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för 27:e året i rad. Det är många prestigeprojekt som kammat hem priset under årens lopp. Förra årets vinnare är den trestjärniga Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm.

Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Publicerad den 10 juni 2019
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare