Gästkrönikan

Den ljusa framtiden är här redan 2023

Nästa år utfasas de konventionella lysrören och vi kan se en ljusning inom miljöområdet när kvicksilvret försvinner från belysningsprodukter. Vad ska man tänka på och hur agera?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Den mysiga vintern gör sig påmind och med den frånvaron av ljuset i form av solen, som snabbt ersätts med allehanda belysningar. Allt från mysbelysning hemmavid till anpassad belysning på jobbet för att uppfylla kraven för en god och effektiv arbetsplats.

Kanske det hänger gamla lysrör i taket, kanske sitter det kompaktlysrör som ger dig ljus i tillvaron. Det är nu hög tid att byta ut dessa nu, och bäst att byta är när man kan planera i lugn och ro. Redan i februari 2023 upphör RoHS-undantaget för vissa kvicksilverbaserade ljuskällor. I september försvinner undantaget för fler, många av dessa vanligt förekommande.

”Hur många kvicksilverbaserade ­ljuskällor hittar du i din vardag?”

Så vad ska man tänka på? Eller snarare: hur lite behöver man göra för att slippa bunkra utdaterade ljuskällor nästa år. I många fall kan man köpa så kallade retrofit-ljuskällor som passar rakt av i armaturen utan några modi­fieringar. I andra lägen så måste man bygga om armaturen och då ta mer ansvar.

Ska du bygga om kan det ibland vara smidigare att byta ut hela armaturen. Den gamla armaturen har antagligen många år på nacken och med moderna ljuskällor så kan man också passa på att kolla vad man faktiskt har ljuset till. Det kanske räcker med en mindre mängd nya, energisnåla armaturer än att faktiskt kosta på en ombyggnad av befintlig armatur för att få samma eller bättre ljusutbyte.

Så tänk efter: Hur många kvicksilverbaserade ljuskällor hittar du i din vardag? På jobbet kan du titta upp i taket, hemma kanske i köket på lampan över diskbänken. De finns på fler ställen än vad du tror och nästa år blir det klurigt att hitta ljuskällor.

I dessa tider är det ­oerhört kul att se ett så stort engagemang från företag för att göra energiomställning trygg, säker och störningsfri.

 

 

Företag som tar gen­vägar för att snabbt skapa vinster, på bekostnad av miljö, säkerhet och störningsnivåer. De förstör också för seriösa företag som vill göra rätt för sig.

 

 

Martin Gustafsson

Publicerad den 28 november 2022
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här