Foto: axel-vervoordt.com
Design

Destilleriet som blev ett konstmuseum

Den belgiska konstsamlaren Axel Vervoordt har förvandlat ett tidigare kornmagasin och silo till ett galleri där hans samling presenteras i ett effektfullt ljus av ERCO.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Axel Vervoordt har under årens lopp, bit för bit köpt upp tomtmarken till ett före detta destilleri vid den vackra Albertkanalen mellan Lüttich och Antwerpen. Han har byggt om de gamla industribyggnaderna till nya lokaler för kontor och lägenheter och även skapat spektakulära utställningslokaler för konst. Fyra gånger om året växlar utställningarna och här visas både målningar och teckningar, fotografier och mediakonst liksom skulpturer i vitt skilda format.

Foto: Axel Vervoordt Gallery

Den flexibla ljuslösningen från ERCO lyfter fram verken och kan smidigt anpassas till den aktuella användningen av lokalerna och de olika utställningsföremålen. Utställningsarrangörerna kan t.ex. göra om armaturerna från smalstrålande till bredstrålande strålkastare. Det går även att använda asymmetriska ljusfördelningar som oval flood eller wallwash. Ljuskäglan kan optimalt anpassas till utställningens målningar och skulpturer. Strålkastarna är diskret placerade i de ombyggda industribyggnadernas stämningsfulla lokaler, vilket gör att betraktarens uppmärksamhet helt riktas mot ljuset och de belysta konstverken.

Publicerad den 29 augusti 2019
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här