Elektrikern Intro

”Det ligger i tiden och känns helt rätt.”

När arkitektkontoret Sandell Sandberg återbrukade sina belysningsarmaturer i våras var vi på plats och såg hur det gick till. Projektet genomfördes i ett samarbete mellan Emil Lundgren och belysnings­företaget Fagerhult.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Axel Bäckström, elektriker hos Emil Lundgren sedan 13 år, har varit hos Sandell Sandberg i några dagar och börjar känna sig hemmastadd på kontoret i centrala Stockholm. Hans uppdrag är att montera ner 34 belysningsarmaturer i det öppna kontorslandskapet, byta ut de gamla lysrören mot LED-belysning och sätta tillbaka armaturen.

En arbetsbänk står till Axels förfogande nere i kontorets källare. Dit bär han armaturerna, genomför bytet och källsorterar det som blir över.

– När man väl har armaturen på arbetsbänken tar ingreppet tio minuter, en kvart. Jag har jobbat som elektriker i mer än ett decennium men aldrig på det här sättet. Men det är enkla moment för en elektriker att utföra, det är inga konstigheter, säger Axel Bäckström.

Koldioxidutsläppen i Sverige behöver minska och kraven på konkreta åtgärder skärps. Företag och offentlig sektor letar efter sätt att få ner klimatavtrycket. Hos Sandell Sandberg är en av åtgärderna att återbruka sin belysningsarmatur. Delar från armaturerna används på nytt, de elektriska installationerna kan behållas och inga nya kabeldragningar behöver göras. Det leder till stora miljöbesparingar.

Kontoret på Döbelnsgatan i Stockholm är en relativt liten arbetsplats. Här räcker det med en elektriker som byter ut lysrören och det blir gjort på mindre än en vecka. Det Axel Bäckström plockar bort är lysrör och driftdon och gamla kablar. Det han sätter på plats är LED- belysningen som tillverkats av Fagerhult som en insats, skräddarsydd för projektet och enkel att installera. Gamla monteringshål bibehålls och till och med skruvarna återanvänds.

Bredvid Axels arbetsbänk står en halvfull påse med gamla driftdon som ska kasseras. Det är i princip det enda avfall som skapats, förutom lysrören, efter att cirka 80% av arbetet är gjort.

– Traditionellt kommer det en pall med armaturer och sen måste en lika stor pall med gamla armaturer köras bort. Det här är ett annat sätt att jobba. Det ligger i tiden och känns helt rätt, säger Axel Bäckström.

Publicerad den 8 december 2023
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här