”Snackande väggar” var titeln till ljussättningen av en av världens främsta ljuskonstnärer på fasaden av det vackra Rådhuset, som utgjorde en fond för en rad fascinerande nedslag i Helsingborgs långa historia.
Evenemang

Drömljus i Helsingborg

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

9–18 februari fylldes Helsingborg med spektakulära ljus- och ljudinstallationer. Delar av de ljusinstallationer som prydde staden under evenemanget lever vidare och permanentas.

Ett antal nationellt och internationellt erkända ljuskonstnärer och designers skapade inbjudande platser i hela stadsrummet, från Furutorpsplatsen i söder till S:t Jörgens plats i norr. – Genom kreativ ljussättning lyfter vi fram byggnader, parker och torg på ett helt nytt sätt. Staden behöver leva dygnet runt och det är speciellt roligt att så många av Drömljus installationer lever kvar efter evenemanget, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare.

En av de installationer som permanentas är Drömlampor, resultatet av ett projekt där barn från Närlunda fritidsgård och barn på plats under Närlundadagen skissat fram fantasifulla alster som Erik Olsson, Olsson & Linder, sedan tillverkat.

– Under 2017 har vi fördjupat oss i trygghet och identiteten på Söder. Tillsammans med ljuskonstnärerna Olsson & Linder fick Närlundabor möjlighet att skapa sina egna lampor som nu kantar deras väg till och från bostadsområdet, säger Josette Dahlin, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Publicerad den 12 mars 2018
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här