Forskning
Dubbelt dynamiskt ljus
Double Dynamic Lighting (DDL) är ett nyligen avslutat projekt vid Aalborgs universitetet i Köpenhamn. Projektet har utforskat kombinationen av dynamiskt dagsljus och artificiellt ljus i ett rumsligt sammanhang för att planerare ska kunna bemöta allt fler behov av individuellt ljus på arbetsplatsen.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantProfessor Ellen Kathrine Hansen har lett forskargruppen som bl a tagit fram riktlinjer för en god arbetsplatsbelysning genom att kombinera direkt och diffust dynamiskt dagsljus och artificiellt ljus. Resultaten visar potentialen som finns genom ny sensor- och belysningsteknik, för att tillgodose mänskliga behov. Man har tagit fram förslag till belysningsscener baserade på dagsljusets naturliga förlopp under aktuella himmelförhållanden. Vidare har man utforskat hur lyhörd belysningsteknik reagerar på och kompletterar dagsljusinflödet för att återskapa en kontakt mellan människan och naturen. Man hoppas att resultaten kan bidra till en mer holistisk designapproach i framtiden.
Projektgruppen har utvecklat praktiska designriktlinjer och testat och implementerat dessa i en serie undersökningar. Arbetet har bedrivits i befintliga arbetsmiljöer med dynamiskt ljus, i ljuslaboratorier vid Aalborgs universitet samt i interaktiva, tredimensionella datormodeller.
Resultaten från fältstudien visar att det är möjligt att definiera dynamiska ljusinställningar som svar på dynamiken i dagsljus genom en kombination av direkt och diffus belysning. DDL bekräftas ha en positiv inverkan på upplevd atmosfär, visuell komfort och arbetsengagemang jämfört med statisk belysning. Bekräftat är också att kombinationen av riktad arbetsbelysning och diffus omgivande belysning, anpassat till himmelsförhållanden och uppmätta dagsljusnivåer i arbetsytan föredras framför en standardmässig, statisk diffus belysning. Svaren visar att intervjupersonerna upplever en stor skillnad i visuell komfort mellan dynamiska och statiska belysningsperioder, vilket indikerar att arbetet med ljuszoner och direkta och diffusa belysningskomponenter och ojämn ljusfördelning möjliggör en hög visuell komfort.
Projektet har pågått mellan december 2016 och februari 2020 och fått stöd av Tridonic, iGuzzini, Fagerhult och Zumtobel, som i ett unikt samarbete bidragit till grundforskning inom dynamiskt ljus.