Foto: Light Bureau Kai Piippo
Foto: Light Bureau
Svenska Ljuspriset

Dubbla guld till Light Bureau

Årets omgång av Svenska Ljuspriset är avgjord. Priset delades ut den 6 september på Ljusdagen i Stockholm och det blev full pott för Light Bureau, med vinst i båda tävlingsklasserna. Till vinnare i interiörklassen korades Drottning Silvias konsertsal. Exteriörklassen vanns av projektet Riksdagen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I Drottnings Silvias konsertsal beskriver juryn ljussättningen som en närmast himmelsk upplevelse. I den vackra lokalen, med sin organiska arkitektur, kan man med enkel knapptryckning förvandla rummet från ett standardiserat klassrum till en stilfullt ackompanjerad konsertsal.

När det gäller Riksdagens byggnader har ljusteamets sätt att mejsla fram det ikoniska med hjälp av ljus imponerat juryn. Att ljusteamet arbetat med en sådan noggrannhet arbetat med kulturell hållbarhet: restaurerat befintliga armaturer och bevarat antikvariska och arkitektoniska värden har bidragit till vinsten.

Jurymotiveringen – Drottning Silvias konsertsal, Stockholm
– vinnare av Svenska Ljuspriset Interiör:

”I ljusets fokus står de unga musikaliska talangerna. Ljusdesignerna har haft absolut gehör för den organiska arkitekturen och de stora akustiska utmaningarna. Med enkel knapptryckning förvandlas rummet från ett standardiserat klassrum till en stilfullt ackompanjerad konsertsal.  Oavsett blickriktning upplevs en totalt bländfri ljusmiljö som uppfyller de mångfacetterade behoven. Ljussättningen ger en närmast himmelsk upplevelse till vilken de lysande gyllene trumpeterna sätter den magiska tonen.”

Jurymotiveringen – Riksdagen
– vinnare av Svenska Ljuspriset Exteriör

”Med ljus som arkitektoniskt verktyg har Svea rikes mest ikoniska byggnad mejslats fram. Dess monumentala arkitektur med kolonner, arkader och symboliska skulpturer har ljussatts på ett föredömligt sätt. Genom varsamt restaurerade belysningslösningar och specialanpassade armaturer har antikvariska och arkitektoniska värden bevarats och säkerhetsmässiga krav säkerställts. Byggnaden och dess närmiljö samspelar med stadslandskapet till en storslagen helhet. Demokratins hjärta slår slagkraftigt och Stockholms stadsliv pulserar.”

I årets tävlingsomgång deltog projekt, färdigställda i Sverige under 2022.

I nästa nummer av Ljuskultur i slutet av september kan du läsa mera om årets vinnare och hedersomnämnanden.

Publicerad den 6 september 2023
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här