För nästan 40 år sedan, när en dator var lika stor som ett rum, så hade Bill Gates en vision om ”en dator på varje skrivbord och i varje hem”.
De personliga mötena kan inte automatiseras utan kommer att bli allt viktigare och någonting som människor kommer att värdera högre än idag, enligt digitaliseringsexperten Anna Felländer.
Teknik

En dator i varje ljuskälla

Nytänkande teknik, del 1:

Vi inleder en ny teknikserie, där Åsa Moum, Experience Designer, guidar oss inom innovativ teknik. I den första delen får vi lite bakgrund och en spaning på vart vi kan vara på väg.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

För nästan 40 år sedan var datorer stora som ett helt rum och endast några universitet och stora företag hade tillgång till dem. Idag så är datorerna mycket små och finns i våra telefoner, hem och bilar. De har även flyttat in i vår belysning.

Digitalt paradigmskifte

Tidigare hade vi analog teknik och det var när vi tryckte på en lysknapp för att sluta en krets som ljuskällan sattes igång. Nu är det i stort sett alltid flera olika datorsystem som samverkar för att en enda lampa ska lysa. Gränsen mellan vad som är en armatur och vad som är ett system (av armaturer) håller på att luckras upp. Styrsystemen bakom armaturerna blir alltmer komplexa vilket möjliggör individanpassat ljus.

Det finns egentligen inga begränsningar längre kring vad och hur ljus kan styras förutom kortsiktigt planerad mjukvara! När vi påbörjade övergången till LED i armaturer på marknaden så markerade det även en större milstolpe: från att ha varit belysningsföretag som tillverkar hårdvara och elektriskt ljus så tillverkas nu framförallt elektronik och mjukvara. ”Att påverka personliga möten med hjälp av ljus är vad vi redan gör hela dagarna. Resultatet av vårt arbete kan komma att värdesättas högre.”

Liknande har hänt företag i flera branscher. Det jag själv minns tydligast, eftersom jag jobbat med det, är när Apple över en natt blev mobiltillverkare och marknadsledande företag som Sony Ericsson, Nokia och Blackberry helt avfärdade iPhone som konkurrent. När de väl insåg att konsumenterna föredrog iPhone var deras dagar som världsledande redan räknade. Detta illustrerar hur ett företag från en helt annan bransch kom att totalt förändra mobiltelefonbranschen.

Samma sak kan hända med vår bransch när ledande teknikföretag utvidgar sina erbjudanden till att omfatta lösningar för smarta hem, bilar, sport- och hälsoprodukter. Apple, Amazon, Google och Baidu erbjuder redan detta och Xiaomi som är mest känt för sina mobiltelefoner, gör redan egna ljusprodukter. I värsta fall skulle en stor del av belysningsbranschens inflytande kunna reduceras till att bli en liten del i dessa ekosystem, som en modul jämsides till exempel termostater eller säkerhetslösningar.

Snabb elektronikutveckling

När man tittar på utvecklingen av den elektronik som finns i många ljusprodukter idag, kan man se att priset på elektroniken sjunkit oerhört snabbt och att den hittills halverats ungefär vartannat
år eller att elektroniken blivit dubbelt så effektiv under samma tid. Livslängden och värdeförändringen på elektroniska komponenter skiljer sig från övriga komponenter. Vad gäller andra elektroniska produkter som bilar eller tv-apparater så är det just de smarta delarna, det vill säga den nya elektroniken, som snabbast blir för gammal.”Det är just de smarta delarna, det vill säga den nya elektroniken, som snabbast blir för gammal.”

För mig som designer har det inneburit att om en produkt inte lever upp till mina eller kundernas förväntningar så kan jag trösta mig med att det inom kort kommer finnas markant bättre produkter till samma eller till och med lägre pris. Om det är positivt för användarna så ställs det samtidigt tuffare krav på tillverkare av armatur- och belysningssystem idag eftersom en produkt snabbt blir för gammal. Elektronikutvecklingen innebär både möjligheter och utmaningar för designers och tillverkare.

Produktutveckling och affärsmodell

Kommer ni ihåg när datorprogram såldes i pappkartonger på butikshyllor? Företag som Adobe har sedan flera år tillbaka slutat med det och säljer sina produkter enbart som prenumerationstjänster. Detta blir även mer populärt inom vår bransch.

Som Ljuskultur skrev om i våras så har Philips Lighting börjat införa ”light as a service”. Kunderna prenumererar på bra belysning och slipper bry sig om underhåll av armaturer. Belysningslösningen blir inte en stor engångskostnad för kunden utan sprids ut över längre tid. Den som tillhandahåller servicen kan då kontinuerligt byta ut delar av lösningen mot mer effektiva och miljövänliga ljuskällor. Om energiåtgång är en del av serviceuppdraget så blir kostnaden för minskad energiåtgång en ren vinst.

Om målet för våra uppdrag i branschen är att möjliggöra möten mellan människor i olika former, så är det inte bara underhåll av teknik som bör omfattas av ett prenumerationserbjudande. Jag som designer skulle vilja erbjuda ”resultatet av design” som en prenumerationstjänst för att säkra att även den totala upplevelsen uppdateras och förbättras i åtminstone samma takt som den underliggande tekniken och kundernas förändrade behov.

Automatisering

Dagens våg av teknisk utveckling har möjliggjort en ökad automatisering i samhället. Det är en ständigt pågående process som de senaste åren blivit mer synlig. Robotar har funnits länge och nu kan de ta över fler monotona jobb så att vi människor kan fokusera på roligare saker. Vad blir kvar och vad blir egentligen värdefullt i samhället?

Som bland annat digitaliseringsexperten Anna Felländer beskriver så är det just de personliga mötena som inte kan automatiseras och därmed blir allt viktigare. Dessa möten kommer istället att bli mer exklusiva och något människor värderar ännu högre än idag. Att påverka personliga möten med hjälp av ljus är vad vi redan gör hela dagarna. Resultatet av vårt arbete kan komma att värdesättas högre.

Ökad kunskap bereder vägen

Automatisering av samhället kan verka överväldigande och ibland skrämmande men egentligen handlar det om liknande förändringar som när vi fick tvättmaskiner och slutade tvätta för hand eller när bilar ersatte hästar som transportmedel.

För nästan 40 år sedan, när en dator var lika stor som ett rum, så hade Bill Gates en vision om “en dator på varje skrivbord och i varje hem”. Tänk på utvecklingen som skett sedan dess och blicka 40 år framåt.

Då kan vi föreställa oss att där det finns en ljuskälla finns det även sensorer, nät och datorkraft. Med andra ord: En dator i varje ljuskälla.

Publicerad den 16 oktober 2017
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2107

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här