Gästkolumnen Gästkrönikan

En kärlekshistoria

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I år firar tidningen Ljuskultur 90 år. Det gör även branschens riktiga ”grand old man”, Bo Annell. Han är den person inom belysningsbranschen som har den mest kompletta överblicken av, och insikten i, vad som hänt på området under nästan 70 år. Det ger ett mycket speciellt perspektiv på hans tillbakablick på 50-talets belysningstrend i förhållande till dagens pågående LED-utveckling.

The future is tomorrow” var min rubrik på en minnestext för tio år sedan. Nu har det hunnit bli 2019 och min nittionde födelsedag står för dörren. Sannolikt är min framtid redan här. Svårt att förstå men jobbet som jag älskar pågår fortfarande. Ingen har ju (hittills) sagt åt mig att lägga av.

Jag mognade sent i livet. Trots uppväxten i en entreprenörsfamilj inom belysning förblev jag oförstående inför begreppen ljus och belysning ända till mitt 23:e levnadsår. Passion och stegrat sökande har sedan dess präglat min tillvaro i ljusets värld. En passion som djupnat till kärlek.”Bra, då kan vi unna oss en bra och ljusriktig armatur, du och jag.”

Ljuset som en konstruktiv princip för vår existens har mörkret som sin absoluta motsats. Däremellan utspelar sig vårt liv och en hel värld. Där finns också teknik-, hälso- och designområdet Belysning där jag av ren tillfällighet kom att hamna för 66 år sedan, den första september 1952. Här en glimt.

Sverige hade vid 50-talets början en gynnsam ställning. Stora delar av Europa låg i spillror men återuppbyggnaden gick snabbt och sporrade till ny teknik och ökad konsumtion. Idéer flödade. Yviga trender uppstod utan eftertanke och belysningstekniken kom stundtals att ignoreras.

En sådan trend under 50-talet var det diffusa lysrörsljuset. Det avskärmades av opalvit genomlyslig plast, dels som skärmar i takarmaturer, dels i form av hela lystak. Belysningen blev skugglös, utan accenter och riktning. Trenden dominerade i kontor och butiker. Efterföljare blev klarplasten med prismaoptik som en förbättring.

Apropå eftertanke och LED-ljusets globala revolution. Visst vet du vilket slags ljus du behöver för att se bra och må bra? Visst vet du att belysningen är billigare i drift än någonsin tidigare? Det nya ljuset spar ju också mer än hälften av den el som tidigare behövdes. Bra, då kan vi unna oss en bra och ljusriktig armatur, du och jag.

Bo Annell, grundare av Annell Ljus + Form

Publicerad den 30 januari 2019
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här