Temat med rör fortsätter in i förrummen där rören nu fungerar som ljusgivare. Armaturen ger ­rummet ett mjukt och fylligt allmänljus som till viss del även reflekteras i det perforerade taket. Foto: Jansn & Hammarling
Glasfasaden på Paviljongen, med scenario Aurora borealis, där det spektakulära ljusspelet fortsätter sömlöst ut och vidare ut i skärmtaket. Samma typ av installation som inomhus, och samma typer av produkter har använts för allmän-och effektbelysning. Foto: Jansn & Hammarling
Takkonstruktionen hämtar inspiration från en tredimensionell radiovåg och glider sömlöst som en förlängning av himlen och dess uttryck. Med enknapptryck kan ljuskaraktären ändras från sval till en varm gemytlig känsla. Foto: Jansn & Hammarling
Emma Lindblom och Ronnie ­Eckervig, som både arbetade på Exengo under projektets ­planeringsskede. Foto: Casper Hedberg
Svenska Ljuspriset

Ericsson Imagine Studio – Hedersomnämnanden Interiör

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Hedersomnämnanden Interiör

Ericsson Imagine Studio
Kista

Jurymotiveringen:

”Med en nördig precision och teknisk genialitet sätts en våg i rörelse. Både dagsljus och tusentals programmerade artificiella ljuspunkter skapar en dynamisk dyning som suddar ut gränsen mellan byggnadens exteriöra och interiöra delar. Vågen tar oss vidare genom byggnadens långa korridor. Vackert snillrikt och fulländat. Den tekniska lösningen är unik, en genial konstruktion för att underlätta drift och underhåll. En fulländad och vågad lösning som definitivt lämnar starkt avtryck hos besökaren i det svenska näringslivet.”

Visionen

Att i största möjligaste mån få ljuset att förstärka byggnaden och arkitekturen. Belysning ska vara en central del i att framhäva rummet, skapa tydliga effekter och ge möjligheter för funktions- och karaktärsförändringar. Ljuset och upplevelsen ska vara prioriterat över design eller enskilda produkter. Viktigt var också att välja komponenter från några av stora leverantörerna för att säkerställa att det finns reservdelar till produkterna under lång tid framöver.

Takkonstruktionen hämtar inspiration från en tredimensionell radiovåg och glider sömlöst som en förlängning av himlen och dess uttryck. Med enknapptryck kan ljuskaraktären ändras från sval till en varm gemytlig känsla.

Om projektet

Intervju med Ronnie Eckervig, ljusdesigner och Emma Lindblom, ljusdesigner.

Vilka delar / vad i projektet är du/ni mest nöjda med?

– Vi är mest nöjda med helheten. Man känner en tydlig samhörighet mellan de olika delarna och det finns en tydlig röd tråd genom hela projektet. Där var vi noga med att inte tumma och göra avkall på den grundläggande tanken.

Vad var den största utmaningen och vad fanns det för speciella krav med projektet?

– Den stora utmaningen var såklart att få en anläggning som motsvarar beställarens, arkitekternas och våra egna visioner. En stor del i arbetet var att lösa de tekniska frågorna kring montage, drift och underhåll i och med det komplicerade taket.

Berätta om samarbetet med de inblandade i projektet, ta gärna upp om och vad som varit speciellt givande/framgångsrikt?

Förutom att en stor del av projektet drivits hos oss på Exengo så har samarbetet med arkitekterna på Sandell & Sandberg varit något som verkligen är värt att lyfta fram. Vår process med att i möjligaste mån testa, bygga och utvärdera lösningar tillsammans har skapat en samsyn i vad som varit fokus i projektet.

Hur har det färdiga projektet mottagits av beställaren/brukarna/allmänheten?

– Vi upplever att beställaren och brukarna är supernöjda, de har fått en anläggning som verkligen passar deras behov och som dessutom kan förändras utifrån deras behov och användning. Den är dessutom interaktiv så de kan själva välja vilken karaktär deras byggnad ska ha inför olika typer av evenemang och tillställningar.

Vad betyder det att bli uppmärksammad i tävlingen Svenska Ljuspriset?

– Det är såklart jättekul att ens arbete uppmärksammas. När man lagt så mycket tid och engagemang på ett projekt blir det en bekräftelse att man presterat något bra.

Publicerad den 4 oktober 2022
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här