Foto: Lasse Olsson
Foto: Lasse Olsson
Utmärkelse

Eslövs torg vinner Landmärket

Stora torg i Eslöv vinner Landmärket 2021. Priset går till ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Priset delades ut på den digitala Arkitektur­galan den 7 april, med följande motivering av juryn:

”En vacker förening av parkelement, plats för spring i benen och den handel som är torgets signum stödjer visionen av småstadens hjärta. Vinnaren visar vad politisk vilja i kombination med en inspirerande, platsanpassad arkitektur kan åstadkomma. Den belyser också vad det offentliga rummet kan ge invånarna tillbaka, i form av upplevelser och stolthet, när parkeringar och körfält får lämna plats åt vardags­liv och evenemang.”

Omdaningen av Eslövs Stora torg och handelsgatorna till och från stationen är ett målmedvetet startskott i stadens centrumomvandling. Att belysning spelar en viktig roll i torgets gestaltning syns tydligt. Genom skräddarsydda mönster, projicerade på torget skapas en positiv stämning när mörkret faller i Eslöv. De vackra, specialdesignade lyktorna är framtagna av Light Bureau tillsammans med ateljé Lyktan. Fox Belysning har levererat belysning till bron i parken.

Publicerad den 5 maj 2022
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här