Projektnytt

Ett skimrande parkeringshus

P-huset Järnvägsallén står som en skimrande skulptur i en hårt trafikerad, annars mörk fyrvägskorsning i Umeå. Belysning har spelat en viktig roll i förädlingen av denna tidigare icke-plats i stadsrummet. Byggnaden som invigdes i höstas tycks ha blivit en folkfavorit med sin upplysta fasad.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Projektet är en del i Umeå kommuns parkeringsstrategi, och initierades 2015. Byggnaden ska i första hand tillgodose plats för arbetsplatsparkering, för att på så sätt frigöra parkeringar för handeln i centrum. Platsen, inklämd mellan en hårt trafikerad väg och en järnväg, upplevdes tidigare som ogästvänlig, och ambitionen i projektet har varit att tillföra kvaliteter som utöver funktionen även lyfter platsen och ger en positiv upplevelse för förbipasserande.

Visionen med gestaltningen har varit att skapa något skulpturalt och vackert av en vardaglig funktionsbyggnad. Hantering av skalan på husets fasad har varit speciellt viktig så att det – hela 120 meter långa – huset inte ska upplevas alltför stort och påträngande i stadsmiljön. Fasaden är själv­ventilerande och uppbyggd av plåtkassetter i fyra olika utföranden. Dessa är monterade i ett helt slumpmässigt mönster, och på insidan försedda med ca 400 armaturer, ”Trick” från iGuzzini, som genom öppningarna skapar ett ljusskimmer över fasaden kvällstid. Tanken med belysningen har dels varit att framhäva arkitekturen, förstärka upplevelsen av fasadens dynamik, men även att tydliggöra och förädla en icke-plats i stadsrummet. En annars mörk fyrvägskorsning har nu berikats med en upplyst skulptur, för att skänka lite glädje för både bilister och övriga förbipasserande.

Taket är utrustat med en solcellsanläggning som förser huset med el, och varje plan erbjuder ett flertal laddplatser för elbilar. Invändigt spänner 17 meter långa håldäck över hela husets bredd för att på så sätt slippa pelare och skapa full överblickbarhet. Detta tillsammans med ljus färgsättning skapar en trygg miljö att vistas i.

Det nya parkeringshuset har fått ett varmt mottagande. Media och kommuninvånarna har kallat huset, bland annat, för ”Umeås nya märkesbyggnad”, ”en stjärnhimmel och tröst i vardagen” och ”origami”. Kulturskribenten Yvonne Rittva och den tidigare stadsarkitekten Hans Åkerlind har båda listat parkeringshuset som en favorit bland slutförda projekt i det nya Umeå.

 

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare