I stallets spolspiltor har tåliga armaturen MambaMINI Agro installerats.
Projektnytt

Ett stall utöver det vanliga

På gården Borelund i Skåne finns numera ett häststall i världsklass. Stallet har en interiör utöver det vanliga samt belysning med smart styrning, från Exaktor.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I stallet finns plats för totalt 18 hästar samt fyra häst­duschar. När man valde armaturer för de olika delar av byggnaden vad en bra och enkel ljusstyrning ett krav. Man valde, till exempel, att kombinera vissa armaturer med smart styrning, vilket tillsammans med LED bidrar nu till låg energikostnad för belysning.

– Det här är den mest påkostade anläggningen jag jobbat med. Alla detaljer i byggnaden är av genomgående mycket hög kvalitet, berättar installatören Andreas Holkkola från Tema Elektro som har varit med sedan byggstart.

Pendlade armaturen Beam G2 från Exaktor lyser upp stallgång
och hästboxar i det nybyggda stallet.

– Målet var att installera en belysning med hög kvalitet och som är enkel att sköta och hantera för verksamheten. Vi ville inte heller dra fler kablar än nödvändigt i utrym­mena. Styrningen av takbelysningen Beam i själva stall­delen har jag till exempel förprogrammerat med hjälp
av Casambi och den sköts nu via återfjädrande brytare
vid varje dörr.

Byggstart på Borelund var i maj 2019 och efter slut­besiktning har i dagarna de första hästarna flyttat in. Under 2020 är även ett nytt ridhus på gång på gården – med belysning från Exaktor.

Publicerad den 27 maj 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här