1
2
3
4
5
6
7
8
Med egna ord

Filmiskt ljus på Brasserie Astoria

Den 15 mars i år slog Brasserie Astoria upp sina portar på Nybrogatan 15 i Stockholm. Paloma Design Studio berättar här om sitt uppdrag med ljussättningen av restaurangen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Bakgrund

Under 2016–2017 jobbade vi med Björn Frantzéns flaggskeppsrestaurang, Frantzén och genom det lyckade resultatet fick vi möjlighet att jobba med denna nysatsning för Frantzéngruppen i den gamla Astoriabiografen på Nybrogatan i Stockholm. Båda restaurangerna har vi gjort tillsammans med inredningsarkitekterna på Joyn studio. Under nästan 2,5 års tid arbetade vi för att gå från koncept till helt färdig restaurang.

Visionen

Vår idé var att skapa en scenografisk ljussättning (1) där man tydligt skulle känna en röd tråd genom hela lokalen men ändå uppleva att man befinner sig i olika rumsligheter och sinnesstämningar. Lokalen har tidigare varit en anrik biograf så att skapa en filmisk känsla genom både interiören och ljussättningen kändes som en bra utgångspunkt. Tillsammans med inredningen och maten möter man både olika stilar och olika tempon. Här ska man kunna dansa i en glittrig och pulserande barmiljö men även kunna sitta ner vid ett mindre bord för två och njuta av ett tänt ljus och intim känsla (2).

Vi kom in i projektet när det första designkonceptet var satt av kund och inredningsdesigner. Ledorden
var rustik elegans och inom detta rymdes många ­kontraster såsom avslappnat och ösigt, elegant men samtidigt ledigt.

”Att skapa en filmisk känsla ­genom både interiören och ­ljussättningen kändes som en bra utgångspunkt.”

Lokalen är ca 1500m2, rymmer flera olika rumslig­heter och med det även många olika typer av upp­levelser. Detta lade grunden till vårt sätt att arbeta
med ljussättningen; att förstärka skillnader mellan
de olika rummen och samtidigt hitta en röd tråd
genom hela lokalen. Under hela processen har vi haft
ett nära samarbete med inredningsarkitekterna som
i sin tur haft en kontinuerlig dialog med kunden.
I briefen fanns från start några få konkreta ljusidéer men framförallt var det den övergripande känslan
i restaurangen som var mer tydligt beskriven.
Vi fick sedan full frihet att tolka och gestalta den ­önskade känslan. Vårt angreppssätt var att skapa ­ljusprinciper som lyfter fram material och funktioner som var avgörande för inredningsgestaltningen och restaurangens verksamhet.

Lösningen

Det som förenar vår ljussättning i Frantzén och Brasserie Astoria är att vi på båda restaurangerna jobbat med att skapa olika upplevelser i alla olika rumsligheter. Det som vi anser är unikt för dessa restauranger, är att ljuset sätter stort fokus på olika sinnesstämningar och kontrasterande upplevelser, både rumsligt och gastronomiskt. Genom att jobba med ljus och mörker tillsammans skapas tydliga kontraster i rummen. Med olika intensitet i ljuset skapar vi blickfång och fokus (3) på det man vill att människor ska se och uppleva. I Astoria är exempel på detta den pampiga trappan (4) och barernas detaljering(5). ”Med olika intensiteter i ljuset skapar
vi blickfång och fokus på det man vill att människor ska se och uppleva.”

Kombinationen av teknisk och dekorativ belysning är såklart väldigt viktig att sammanfoga i den övergripande gestaltningen när man jobbar med den här typen av miljöer. Vi tog tidigt fram principer och idéer för vilka rum som behöver vilken typ av dekorativ belysning, till exempel rundstrålande med mjukt ljus, avskärmad med riktat ljus osv. För oss är alltid den tekniska belysningen i fokus eftersom det är vår specialistkunskap. Valet av dekorativa armaturer däremot är ofta något som landar hos inredningsarkitekten där vår roll blir mer en stödfunktion som säkerställer rätt funktioner och ljuskvalitet.

Eftersom inredningskonceptet innehöll vågade materialval, färger och texturer var det viktigt att ljussättningen framhävde och lyfte detta på bästa möjliga sätt (6). Vi har under hela projektet testat och verifierat våra ljusprinciper mot i stort sett alla material och färger som valts.

Utmaningar

Den största utmaningen i konceptfasen var att skapa en genomgående varm känsla i en så stor lokal, lyfta fram det lilla extra i varje rum och få till en intim känsla för varje gäst. Tack vare att vi kom in i projektet i ett så tidigt skede och hade en befintlig lokal att relatera till fick vi från början en klar bild av vad som var möjligt att göra. Allt gick naturligtvis inte som planerat, men det var inget som inte kunde hanteras med ett öppet sinne och lite uppfinningsrikedom. Under hela installationsfasen av projektet hade vi en mycket tät kommunikation med entreprenören för att säkerställa goda lösningar på eventuella problem.

Slutsats

Vi är jättenöjda med slutresultatet och framför allt väldigt stolta över att vi landade så nära visionen och det initiala konceptet. Ljussättningen förhöjer verkligen värmen och atmosfären i hela lokalen. På många ställen är belysningen väl integrerad och gömd i snickerier. Dessa element skapar små smycken och iögonfallande objekt som verkligen förstärker interiören. Exempel på dessa är de detaljerade vitrinskåpen och de platsbyggda möblerna (7). Ett annat exempel på den sömlösa mötet mellan belysning och interiör är att nästan alla armaturer har lackats i samma färg som taket vilket ger ett starkt sammanhållande intryck och en lugn, ordnad känsla. Detta är ett relativt enkelt tillägg i processen som bidrar mycket till den övergripande känslan i lokalen.

Vi är glada över att ha fått möjligheten att vara med i skapandet av en sådan här restaurang i Stockholms absoluta centrum. Det är en unik restaurang i sitt slag med mycket att erbjuda både gastronomiskt och upplevelsemässigt från morgon till kväll. Här får man inte bara möjlighet att uppleva några av Sveriges bästa kockar utan man ges också möjlighet att ta en drink och ett varv på dansgolvet i en riktigt inspirerande barmiljö (8). Vi hoppas att detta kommer att vara ett välbesökt ställe även för internationella gäster när livet och världen har återgått till det normala.

Publicerad den 4 oktober 2021
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare