Forskning

Forskare identifierar exakt ljus som triggar sömn och vakenhet

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Forskare säger sig ha identifierat den exakta våglängden för ljus som styr människans sömn-vakenhetscykel.

Ett paper som publicerades i Journal of Biological Rhythms den 18 juni avslöjar att 477 nanometer är det mest kraftfulla ljuset för att kontrollera människors cirkadiska rytm.

Forskarna har kallat det ”Circadian Blue”.

Studien har stora konsekvenser för hur artificiell belysning kommer att konstrueras för att optimera människors hälsa.

Exponering för blått ljus på natten är en välkand folkhälsorisk. Det blåa ljuset dämpar melatonin, kroppens sömn-vakenhetsshormon och orsakar dygnsrytmsrubbningar och är kopplat till en ökad risk för sömnstörningar, fetma, diabetes och bröst- och prostatacancer.

”Vårt mål var att definiera de exakta våglängderna för ljus som utlöser det mänskliga cirkadianska systemet i verkliga ljusförhållanden”, säger Dr. Martin Moore-Ede, en före detta professor vid Harvard Medical School och CEO på Circadian ZircLight.

‘Vi fann att den kritiska blåljussignalen faller mellan 438-493nm med en topp vid 477 nm. Detta är den saknade nyckeln för att hantera hälsorisker vid ljus på natten.’

Läs mer i Lux Rewiev

Artikeln är en översättning av en artikel från Lux Rewiev.

Publicerad den 25 juni 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här