Gästkolumnen
Förståelse över gränserna
”Nu har den där j-a arkitekten varit här och sprungit igen!” Det är slutet av 90-talet och jag står, som ung elektriker, mitt i en dammig ROT-renovering någonstans i Stockholm. Framför mig står en arg lagbas som är uppenbart skitirriterad över någon jobbig ändring som skulle göras efter att en stackars försynt arkitekt har vågat göra ett av sina knappt existerande besök på projektet ifråga.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantVarför denna hårda reaktion av lagbasen? Ja, han har kanske aldrig riktigt förstått varför en ”flummig” arkitekt ens måste vara inblandad i hans projekt och har därför mindre förståelse för vissa nödvändiga ändringar. En möjlig förklaring alltså. Man kan tycka att det borde vara en byggares eller installatörs förbannade ansvar att vidga sin referensram och förståelse för detta. Men ärligt talat, har inte även arkitekten ett ansvar här? Ett ansvar i att aktivt närma sig och skapa en förståelse mellan de inblandade som av någon anledning sällan möts även om de tillsammans ska sträva efter exakt samma mål.
Men varför detta tjat om arkitekter? Jo, jag känner att exakt samma problem ofta uppstår i relationen (eller icke-relationen) mellan ljusdesigners och el-installatörer. Fler än en gång har jag stött på elektriker som påstår sig ha dåliga erfarenheter av att arbeta med ljusdesigners. Såklart måste den moderna elektrikern vidga sina vyer och bli mera mottaglig för nya arbetssätt och filosofier, men det är minst lika mycket ljusdesignerns ansvar att skapa förutsättningar för detta. Som ljusdesigner måste man därför ständigt arbeta på att utveckla både sitt tekniska, såväl som sitt visuella språk. Allt för att kunna göra sig förstådd i olika situationer och mot olika aktörer.
”Lyft på en undertaksskiva, se hur saker och ting ser ut på riktigt och fatta verkligheten!”
I detta behövs även förmågan att kunna anpassa sig till realiteten. Till den ljusdesigner som kanske sällan besöker sina pågående projekt vill jag säga; Jag vet att det inte är lätt, men prova att budgetera för mer tid på projektadressen. Kontoret kanske kan flyttas dit någon dag då och då, så att viktiga beslut snabbt och pragmatiskt kan tas på plats under känsliga installationsfaser. Umgås och drick kaffe med installatörerna. Bjud på att du kanske är en smått udda figur i deras ögon, det kan faktiskt vara ganska kul. Och framförallt: Lyft på en undertaksskiva, se hur saker och ting ser ut på riktigt och fatta verkligheten! Det är först därefter, och efter ett skapande av en bättre personkemi, man kan fatta bra beslut tillsammans med installatören.
Installatörens förståelse för varför en ljusdesignern kommer med ”jobbiga” önskemål är en klar nyckel till ett lyckat resultat. Men den förståelsen måste även ljusdesigner ta initiativet till att skapa. Lyckas jag själv alltid med detta? Nej kanske inte alltid, men jag strävar efter det så gott jag kan utifrån min egen förmåga och projektets möjligheter.