Efter en svår cykelolycka började Shelley James studera hjärnan, ljus och perception, för att förstå hur saker och ting
Gästkrönikan

Gott nytt år kära bransch!

Ljuset återvänder, men kylan och elprisernas skenande påminner om elbristen. Jag skriver om ljusföroreningar och energiförbrukning i dag. Trots vår förståelse agerar vi inte adekvat. Denna diskrepans belyser samhällets påverkan på miljön. Utforska klyftan mellan kunskap och handling för att mildra negativa konsekvenser.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Vivi Katarina R Hennig har rätt; för framsteg krävs ljusdesign baserad på vetenskap. Trots ökad kunskap om ljusföroreningens miljöpåverkan agerar vi inte. Ekonomiska hinder och bristande medvetenhet är barriärer. Ljusföroreningar, olämplig belysning och energiförbrukning påverkar människor, djur och växter, dess biologiska rytm, sömn och miljön.

”Kognitiv dissonans mellan vetande och handling är tydlig.”

Kognitiv dissonans mellan vetande och handling är tydlig. Utbildningskampanjer och medvetenhet är nödvändiga för att överbrygga klyftan. Motvilja att bryta invanda mönster är en utmaning. Kulturell förändring som värdesätter miljömedvetenhet krävs, mer ­medborgardialog och att utmana föreställningen om mörker. Samarbeten och utbildning inom belysning tror jag är en annan nyckel. Investeringar i energieffektiva lösningar, som LED och smart belysning, kan minska icke-förnybar energi och växthusgaser, mer behovsanpassade lösningar och färre enligt generell standard.

För att minska klyftan behövs ett samordnat tillvägagångssätt. Regleringar, ekonomiska incitament och skatterelaterade åtgärder kan stödja övergången till energieffektiv belysning. Utbildning och medvetenhet är avgörande. Teknologisk innovation, stadsplanering och design samt företagsansvar spelar roll. Det är dags att omvandla vårt vetande till konkreta handlingar och skapa en värld där ljuset är både vackert och ansvarsfullt!

EU lagstiftar om miljö och energi. Tillverkare ger återbruk och EPD för LCA. Proffsen efter­frågar mer återbruk inom belysning – ­positivt!

 

 

Kortsiktiga incitament prioriteras över miljövänliga investeringar. Trots behovet av samverkan väljs elkonsulter framför ljusdesigners.

 

Kim Höglund

Publicerad den 15 februari 2024
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här