Projektnytt

Grönare, tryggare och ljusare

Med historiska gångstråk, trygghetsskapande belysning och folkhälsofrämjande grönska öppnar Göteborgs äldsta park, Brunnsparken, åter.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Bakom parkens nya utseende står Whites landskapsarkitekter, som låtit göteborgarna vägleda dem i arbetet.

– Tidigare har Brunnsparken varit svåranvänd – och upplevts som mörk och trist. Vi har velat komma ifrån det, och istället skapa en användbar, grön oas mitt i staden, som blir naturlig och trygg för göteborgarna oavsett om de stannar länge eller passerar snabbt igenom, säger Niels de Bruin, ansvarig landskapsarkitekt på White.

En ledstjärna i processen har varit att fråga hur göteborgarna vill använda Brunnsparken. Dialogen med stadens invånare har bland annat resulterat i raka och tydliga gångstråk, som gör parken mer lättillgänglig. Man har också planerat in fler sittplatser, större gröna ytor, mer ljus och plats för tillfälliga aktiviteter, uppträdanden och evenemang.

Brunnsparken är Göteborgs äldsta park, vilket också märks i den nya skepnaden. Whites arkitekter har tagit inspiration av historiska vägar som gått genom parken, och återskapat dem som stråk av släta, lättgångna granitplattor som täcker marken. Den karakteristiska kandelaberbelysningen från 1884, som kompletterar Såningskvinnan, i folkmun mer känd som Johanna-statyn, restaureras och installeras under våren. Även den gamla almen nära statyn har bevarats. Samtidigt som träden är färre, framstår parken både som ljusare och grönare än tidigare.

För att parken ska kännas trygg har tonvikt lagts på belysningen. Lägre belysningsstolpar gör att skuggor faller mjukare, växtbäddarna har inbyggd, dämpad belysning och över kanalens vatten skapar lampor ett lekande ljusspel på muren intill.

Den 4 juni invigs parken officiellt.

 

Publicerad den 27 maj 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här