Arkitektur och ljusdesign skapar trygghet med en innovativ fasadlösning. Ljuslösningen har även bidragit till minskat klotter. Foto: Måns Berg
Foto: Måns Berg
Effrosyni Stragali, ljusdesigner, Peter Jurmala, arkitekt samt Cecilia Söderström ansvarig ljusdesigner, samtliga från Sweco. Foto: Casper Hedberg
Svenska Ljuspriset

Gubbängens fördelningsstation – Hedersomnämnande Exteriör

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Logga inBli prenumerant

Hedersomnämnande Exteriör

Den glödande fasaden på byggnaden är trygghetsskapande och skapar magi i stadsrummet.
Foto: Måns Berg

Gubbängens fördelningsstation
Stockholm

Jurymotiveringen:

”Bakom en till synes enkel och självklar ljuslösning, döljer sig minutiös precision och kunskap. Med hjälp av mock-ups och fullskale­tester av trianglar, pyramider och perforering, samverkar fasadelement och ljus till en strålande arkitektonisk helhet, där ljusdesignernas expertis och erfarenhet lyser igenom. En osedvanlig och magisk kub glimrar nu i den hårda trafikmiljön.”

Visionen

Redan från början var det uppenbart att byggnaden hade huvudrollen och att teamet inspirerades av den perforerade fasaden som arkitekterna hade ritat. Byggnaden riskerade att bli osynlig under de mörka timmarna, så man ville skapa lite magi i området genom att låta transformatorstationen glittra likt en diamant på natten. Det var också viktigt att kunna framhäva en bortglömd och försummad plats för att skapa trygghet och trivsel för allmänheten. Som tur var fanns det ett krav på fasadbelysning och ljusdesign i detaljplanen.

Idén var att ljussättningen och sam­spelet mellan byggnadens volymer skulle ge fördelningsstationen en glödande ­karaktär som syns i mörkret och skapar intresse kring platsen. Tekniska anläggningar kan få en självklar plats i staden med byggnader som redovisar sin funktion med stolthet.

Om projektet

Effrosyni Stragali, ljusdesigner, Peter Jurmala, arkitekt samt Cecilia Söderström ansvarig ljusdesigner, samtliga från Sweco.

Vad i projektet är ni mest nöjda med?

– Vi är väldigt nöjda med det enhetliga och jämna släpljuset utan mörka partier bakom perforeringen. Byggnadens höjd fick oss att välja en armatur med hög intensitet för att säkerställa att ljuset skulle nå ut till kanten av varje fasadelement och ner till marken. Med rätt optik kunde vi säkerställa att armaturen inte överbelyste sidorna på fasadskivorna. Vi tycker också att kornischen som döljer armaturer och infästningar så att ljuskällorna inte orsakar bländning fungerar mycket bra.

Vad var den största utmaningen och vad fanns det för speciella krav med projektet?

– Eftersom projektet byggdes som en total­entreprenad var det viktigt att föreskriva detaljer som skulle underlätta montaget och säkerställa kvaliteten, då inga provbelysningar på plats skulle ske. Processen att testa olika optik och mönster för perforeringen av fasadskivorna var en mycket rolig och intressant utmaning. Vi fokuserade på en energieffektiv lösning som inte skulle blända trafikanterna på vägen intill byggnaden.

Tillsammans med arkitekten prövade vi olika storlek på perforeringarna, dels för att få ut tillräckligt med ljus och låta mönstret framträda, dels för att undvika för stora hål som barn kunde klättra på eller få in sina händer i.

Vad tror ni var mest avgörande för det lyckade resultatet?

– Mest avgörande för resultatet var valet av linjära beslag och armaturernas optik. För att uppnå släpljus bakom perforeringen föreskrev vi linjära armaturer som skulle minimera monteringsutrymmet. Vi testade olika optik för att slutligen välja en 10×60-armatur som ger en jämn släpljuseffekt och övergång mellan armaturer. Med rätt optik uppnådde vi även ett cc-avstånd som kunde minimera antalet installerade armaturer och hålla nere såväl installations- som ­ drift- och underhållskostnader. Eftersom byggnaden är en industribyggnad specifi­cerade vi tåliga och robusta armaturer.

En viktig faktor för det enhetliga resultatet var att vi föreskrev fästets lutnings­vinkel, så att montören inte behövde vinkla varje armatur för sig.

Hur har det färdiga projektet mottagits av beställaren/brukarna/allmänheten?

– Byggnaden har tagits emot väl av allmänheten. Busschaufförerna som använder SL-anläggningen mittemot berättar att de gläds åt att välkomnas av den lysande transformatorstationen i början och slutet av sitt arbetspass, och att området känns mycket säkrare än tidigare.

Vad betyder det att bli uppmärksammad i tävlingen Svenska Ljuspriset?

– Vi är stolta över projektet och glada för uppmärksamheten. Tillsammans med arkitekterna visar vi för allmänheten och ägaren att en teknikbyggnad kan bli ett vackert inslag i stadsmiljön som bidrar till trygghet och trivsel i vardagen. Utmärkelsen visa att hårt jobb, gott samarbete med arkitekten och övriga teknikområden skapar ett fantastiskt resultat. Det är detaljerna som gör skillnaden!

 

Publicerad den 4 oktober 2022
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här