Rikligt med dagsljus strömmar in i byggnaden under dagtid. Det inre rummet präglas av en koppling ­mellan individen, det heliga rummet och naturen.
Tävling

Gudomligt med perfektion

När IALD, International Association of Lighting Designers delade ut sina prestigefyllda ljuspriser i början av juni, uppmärksammades totalt 22 projekt. Det allra finaste priset gick till Chamber Chapel i Kina.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Det kinesiska i kapellet i lilla staden Qingdao i Shangdong-provinsen fick högst poäng av alla tävlingsbidrag. Förutom en Award of Excellence fick ­projektet IALD Radiance Award for Excellence in Lighting Design, den högsta utmärkelsen inom arkitektonisk ljusdesign.

Om projektet

Kapellet står tyst i den lilla staden med sin vita byggnadskropp som fulländar omgivningen bland de gröna kullarna och cypresserna. ­Ljusdesignen uttrycker byggnaden gudomlighet och ljuset på huvudfasaden är uppdelat i tre nivåer med olika intensitet och färg­temperatur. Klocktornets spira som ljusast, mellandelen i ett varmt ljus och mjukast längst ner på fasaden. Under nattetid speglas byggnaden och dess inre verksamhet i en vatten­bassäng utanför.

Byggnaden omges av en vattenbassäng i vilken både byggnaden och dess inre verksamhet speglas under den mörka tiden på dygnet. Detta bidrar ytterligare till den sakrala känslan av byggnaden och platsen.

Strålkastare är placerade på båda sidor av byggnaden för att skapa en enhetlig yta. För att klara den höga höjden valde ljusdesigners en ljuskälla med en effekt på 300W och en 8-­graders vinkel. Bländskydd av bikakenät minskar bländningen för fotgängare och det varmgult ljus vid entrén och klockgaveln ökar tryggheten. Linjära ljuskällor är dolda för att ljuset ska lysa jämnt på entréns ribbor, utan att synas.

Under dagen strömmar det naturligt ljuset in i byggnaden genom fönstren, på kvällen ersätts det med en belysning på 4000K för att symbolisera renhet och lugn. Inuti ­byggnaden användes 12W markstrålkastare med 10 ­graders vinkel som komplement till de linjära armaturerna placerade i bågarna. Ljuset är där dolt i bågarnas vändpunkt för att stråla naturligt runt hela bågen. Sömlösa downlights med ­anpassade böjda ytor används för att säkerställa ett rent uttryck av innertaket.

”Gudomligt” och ”Perfektion både tekniskt och konstnärligt” var ett par av kommentarerna från juryn.

Kapellet är en imponerande byggnad som andas renhet. Ljuset på fasaden är uppdelat i tre olika uttryck och intensitet.

Chamber Chapel ligger lugnt, ­inbäddad i den vackra omgivningen av gröna kullar och cypresser, i den lilla staden Qingdao Zangma Mountain.

Publicerad den 29 september 2022
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här