Teknik
Håll koll på DALI2 och D4i
Om ljusarmaturer uppkopplade mot överliggande system – informationsutbyte med LED-driftdonet
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantDet blir allt vanligare att ljusarmaturer kopplas upp mot ett system där information kan hämtas ut från ingående driftdon. I ett uppkopplat system kan ljusarmaturer identifieras, dvs vad det är för armatur och från vilken leverantör, status kan ses och man kan även plocka ut driftdata. Detta kräver dock att anpassade driftdon, med möjlighet till ovan nämnda kommunikation, ingår i armaturerna och att tillverkare fyllt på med produktinformation.
DALI Alliance, DiiA, som specificerar krav på DALI-driftdon, anger vilken typ av data som kan hämtas ut från ett driftdon. Denna typ av data är fördelad på så kallade minnesbanker benämnda Part 251, 252 samt 253 och gäller för såväl DALI-2 som D4i- driftdon.
Part 251 Produktinformation: Här väljer leverantören vad som ska matas in i minnet. Typisk information är leverantörens ID, artikelnummer samt kanske även systemeffekt.
Part 252 Energimätning: Driftdonet kan mäta samt även rapportera aktuell effekt.
Part 253 Diagnostisk data: Exempel på data är antalet brinntimmar, antalet tändningar samt nätspänning.
Ovanstående minnesbanker är adderade till certifieringen av både DALI-2- och D4i-driftdon. De är obligatoriska för D4i-driftdon men är frivilliga för DALI-2 driftdon. Om dessa minnesbanker efterfrågas behöver man säkerställa att det aktuella DALI-2 driftdonet har dem implementerade.
Det finns en missuppfattning på marknaden om att begreppet D4i står för att driftdonet kan kommunicera data, vilket i sig är korrekt, men det är inte anledningen till varför D4i-driftdon existerar. Krav på att armaturen ska ha D4i-driftdon enbart för att få möjligheten att läsa ut data blir onödigt dyrt och komplext.
D4i-driftdon är utvecklade samt avsedda för användning i ett fristående integrerat styrsystem i en ljusarmatur. Typiska exempel är armatur med inbyggd närvarosensor eller en utomhusarmatur med Zhaga-sockel/-nod. Sensorn eller noden drivs av D4i-driftdonets inbyggda aktiva strömförsörjning.
Om D4i-driftdon av någon anledning installeras till ett redan strömförsörjt DALI-system måste den inbyggda strömförsörjningen i driftdonet inaktiveras. Kommunikation kan annars störas ut.
Summering
Möjligheten att läsa ut önskad data finns med flertalet DALI-2-driftdon. Det är inga funktioner som behöver aktiveras i driftdonen, utan om de finns, är de som standard aktiva. Produktinformation, Part 251, måste dock fyllas på av leverantören/tillverkaren med data i samband med tillverkningen av armaturen.
Lämpliga frågor att ställa till din armaturleverantör:
- Är ingående driftdon DALI-2 certifierat?
- Finns minnesbanker 251 till 253 i driftdonet? Saknas någon av dem?
- Är minnesbank 251 ifylld med relevant armaturinformation?
Informationen är framtagen av AG DALI D4i inom Belysningsbranschens tekniska kommitté i juli 2024.