Icehotel Jukkasjärvi

Här är vinterns konst på Icehotel

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Högsommaren är här, men på Icehotel i norra Sverige är det alltid minusgrader. Nu presenteras konsten som ska ta plats i Icehotel Winter, årgång nummer 31, som öppnar den 11 december 2020.

 1300 isblock kristallklar is skördades ur Torneälven i våras och vilar nu i väntan på att förvandlas till konstsviter på Icehotel i Jukkasjärvi. Med hjälp av konstnärsteam, konstsupport, byggteam och ljusteam ska ett helt hotell av is och snö skapas.

Typografisk konst och en bortglömd korvkiosk
I årets vinterupplaga av Icehotel kan gästerna se fram emot att kliva in i en konstsvit fylld av typografisk konst där det är mellanrummen mellan bokstäverna som utforskas eller drömma sig iväg i en bortglömd korvkiosk skapad av snö och is. I en av konstsviterna välkomnas vi till en frusen vinterträdgård och i en annan konstsvit står den svenska nationalskalden Carl Michael Bellmans mest kända epistel i centrum, “Vila vid denna källa”. Här är det besökarna som vilar i den frusna källan, omgiven av vindruvor, sång och livets goda.

Årets konstnärer är handplockade av konstteamet på hotellet och gemensamt för i år är att de alla är boende i Sverige. Årets konstnärer, Icehotel #31:

  • Nina Kauppi och Johan Kauppi. Prisbelönta produktdesigner som skapat allt ifrån den prisbelönta lampan Ohm, utegymmet Kebne och smycken för Tiffany & Co.
  • Lena Kriström och Nina Hedman. Skulptörer som arbetar i olika material så som snö, is, sten och magnetit. Bosatta i Jukkasjärvi och Stockholm.
  • Tjåsa Gusfors och Ulrika Tallving. Artist, konstnär (Tjåsa) och skulptör och stylist (Ulrika) som skapat många is-och snöupplevelser på Icehotel.
  • Karl-Johan Ekeroth och Christian Strömqvist. Duo som driver PinPin Studio, en designstudio med fokus på lekfulla upplevelser, både digitala och fysiska.
  • John Bark och Charli Kasselbäck. Tidningsmakare och grafisk designer med förkärlek för typografi.
  • Emelie Steele. Mångfacetterad konstnär som bland annat skapar dockor som alla har en historia att berätta.
  • Anna Öhlund och John Pettersson. Fotograf och konstnär (Anna), isskulptör och ljusdesigner (John) som tidigare skapat konstsviter med inslag av ljud och ljus på Icehotel.

Isupplevelse välkomnar besökare året runt
Varje år besöks Icehotel av cirka 70 000 gäster från hela världen, ett 50-tal bröllopspar gifter sig bland is och snö och många är de gäster som har ätit den kända ismenyn i Icehotel Restaurant – en femrätters meny på tallrikar gjorda av is, direkt från Torneälven.

Förutom den vinteröppna delen av Icehotel finns sedan december 2016 Icehotel 365, en åretrunt-öppen del av Icehotel med Icebar by Icehotel Jukkasjärvi och 18 rum av is och snö varav nio är deluxesviter med privat, uppvärmt, relaxrum med bastu och badkar eller dusch och andra nödvändiga faciliteter i anslutning till rummet.

Den 1 juli 2020 öppnarde upplevelserummet “Experience Room”, ett upplevelserum där gästerna får följa med på en tidsresa genom Icehotels historia. Icehotel 365 drivs med hjälp av 800 kvm solpaneler som är installerade på taket.

Publicerad den 3 juli 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här