Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup
Vyn mot stadsporten, sett från stadskärnan Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup
Vy över den södra bergskärningen och tunnel – scenario kristall. Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup
Vy över östra bergskäringen och tunnel i scenario bärnsten. Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup
Svenska Ljuspriset

Vinnare Exteriör: Hinseberget – stadsporten till Karlshamn

Att effektljuset och funktionsljuset skulle samverka för att
skapa både mystik och en säker trafikmiljö var den tuffaste utmaningen för ljusteamet. Att de verkligen lyckats är
ett tungt skäl till vinsten i exteriörklassen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Jurymotiveringen:

”Utifrån en vision och genom en aldrig sinande passion har staden fått en lysande och ståtlig portal, som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem. Lager för lager har ljuset mejslat fram historien om mytiska väsen i bergets råa struktur. Med skickligt handlag skapas dramatik och mystik med ljuset, som i kombination med väl avvägd ljusbehandling geren trygg upplevelse och orienterbarhet vid stadens entré.”


Hinsetunnel och dess storslagna bergskärningar konstruerades för 50 år sedan. Då monterades storskaliga belysningsmaster med högtrycksnatrium utmed vägen, ljuset i tunneln överdimensionerades, ljustekniken var högst energikrävande och stadsportens skönhet, bergets skulpturala form var dold för betraktaren. En ljusdesigners tränade öga såg dock potentialen och drömmen och visionen väcktes 2013.

Tack vare stor övertygelse och en långsiktig dialog mellan beställare och konsult kunde nya ljusgestaltning förverkligas. Intentionen var att ge stadsporten en scenisk ljussättning med rytm och dramaturgi, som förhöjer Karlshamns identitet och skapar symbolvärde för staden och Blekinge. Turisten skulle få ett oförglömligt första intryck men även ett estetiskt uttryck för stadens invånare att glädjas åt varje dag. Oavsett gående, cyklist eller bilist, skulle det vara en tryggt och behagligt men också fantasieggande att röra sig igenom stadsporten.

Bergets morfologi och färgskiftningar var vägledande för en minutiös anpassning av ljuset utmed bergskärningens totalt 10 sekvenser. Design-konceptet baserades på myten om Bergatrollet och hans gyllene boning. Genom att skulptera med ljusintensitet, ljusriktningar, skugga och färgspel har unika bergsformationer framhävts, så som ett gigantiskt vakande bergatroll på norra sidan och ett stadsvapen – en sköld – tronar i fonden över tunneln. Tunnelns ljusscener glittrar likt trollets skatter i guld, bärnsten och kristall.

Projektet har genomförts i tre olika etapper, en sju år lång resa från idé till verklighet samt fyra skilda uppdrag. Den första etappen, ljussättning av den östra bergskärningen, bestod av två uppdrag, designförslag inkl. provbelysning och därefter el-­projektering samt konsultation i byggskedet. Etapp 2 avsåg bergskärningarna i norr, söder och väster ovan tunneln.
I detta skede genomfördes omfattande inventeringar, provbelysningar under flera nätter och ett designdokument sammanställdes. Etapp 3 var den mest omfattande etappen; design, provbelysningar, ­projektering och byggskede av både bergskärningar och tunnel.

Från vänster: Micaela Pärsdotter Andersson, WSP; Daniel Andersson, Control Dept; Vivi Katarina Ruberg Hennig, WSP samt Mats Dahlbom, Karlshamns kommun. Foto: Casper Hedberg

Om projektet

Intervju med Vivi Katarina Ruberg Hennig och Micaela Pärsdotter Andersson

Vad i projektet är ni mest nöjda med?

– Först och främst är vi mest stolta över att ljusdesign-idén är genomförd i sin helhet utan avkall på visionen. Estetisk sett är det hur berget framstår som en gigantisk och vacker skulptur som står i harmoni med de magiska ljusscenarierna inne i tunneln.

Vad tror ni är hemligheten för det lyckade resultatet?

– Avgörande för det lyckade resultatet var förtroendet vi fick från beställaren, Karlshamns kommun. Det lade grunden till ett oerhört fint samarbete med god kommunikation i flera projektkonstellationer under de 7 år som det tog att genomföra projektet. En välplanerad arbetsmetod; från designprocess, projektering till genomförande i byggsede är också en hemlighet. Provbelysningar i alla skeden och samarbetet med våra leverantörer har definitivt också varit avgörande för det fina resultatet. ”Berget framstår som en gigantisk och vacker skulptur.”

Hur har det färdiga projektet mottagits av beställaren/brukarna/allmänheten?

– Vi har fått mycket fin respons och feedback. Detta har bland annat synts genom olika trådar i inlägg på sociala medier med uppmuntrande kommentarer från allmänheten, exempelvis:

”Jag har många minnen från hemstaden när jag cyklade genom Hinsetunneln som barn, men så här fint har det aldrig varit tidigare.”

Vad betyder det att bli uppmärksammad i ­tävlingen Svenska Ljuspriset?

– Det är oerhört viktigt att god ljusdesign uppmärksammas så att branschen stärks och får erkännande, det ökar efterfrågan på vår kompetens. Det bör vara en självklarhet att ljusdesignern ingår i alla projektskeden, eller som i vårt fall även har projektansvar under samtliga skeden. På personligt plan är det en fantastisk glädje och såklart också ett kvitto på att vi lyckats med vårt uppdrag.

Ett projekt från varje år får tävla vidare om det nordiska priset Nordic Lighting Design Award. Av årets vinnare utsåg juryn Hinseberget – stadsporten till Karlshamn som Sveriges representant.

Publicerad den 5 oktober 2021
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare