Gästkrönikan

Högtid för ljusfestivaler

Ljusfestivaler är ett intelligent sätt att marknadsföra en plats och dess identitet. Mer än 100 ljusfestivaler äger rum runt om i världen och fenomenet växer konstant, både i intäkter och antal besökare.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Människor söker ljuset. Ljuset ger tröst, värme och har förmågan att ge oss energi. Så det är helt naturligt att många högtider firas med ljus som en del av traditionen. Detta gäller särskilt på hösten och vintern. I Norden kommer Lucia med ljuset när det är som mörkast.

”Det är som om vi människor, liksom insekterna, dras till ljuset”

¨Just nu är det högtid för alla ljusfestivaler runt om i världen. Det är som om vi människor, liksom insekterna, dras till ljuset. Vi flockas runt installationer och ljusvandringar. Så klart har vår sociala distansering bidragit till att suget att få mötas igen är större än vanligt. Fast trenden är ändå tydlig. Ljuset används allt mer som ett medel för att förlänga turistsäsonger för många platser. Nyligen hade jag själv möjligheten att bevista Jyväskyläs festival och se hur 100000 talet människor väller ut på de kalla gatorna i staden för att uppleva alla installationer. Den enda större klagan jag hörde var en familj som tyckte det var synd att ljuset inte tändes tidigare så småbarnsfamiljer inte behövde vara ute så sent. Jag tror de glömde det där med solnedgång i sin beklagan.

Light in Allingsås har ännu en gång haft sin öppning. Tartu, Lyone, Varberg, Lindköping, Kronch och många fler planerar för fullt sina festivaler eller har redan haft dem. Det är ett aldrig sinande behov av ljusfestivaler av olika slag. Festivaler är ett uttrycksfullt sätt att fira vårt gemensamma arv, vår kultur och våra traditioner. De är avsedda att glädja besökarna. De ska skapa speciella stunder och känslor i våra liv med våra nära och kära. De spelar en viktig roll för att lägga till struktur i våra sociala liv och koppla ihop oss med våra familjer och bakgrunder.

Så glädjs åt ljuset och hylla mörkret. Skulle det råda något tvivel om att ljusfestivalerna är viktiga, läs den senaste forskningen. Den ger er svaren!

Väl utformade standarder som hjälper oss göra bättre miljöval och minska resursanvändandet i projekt.
Människor som förstår att använda standarder till projekts fördel och lyfta kvalitetsnivån med dem som bas.

Illa uppdaterade standarder eller människor som tar standarden som målet för ett projekt i stället för att se det som lägsta accepterbara nivå.

 

 

 

 

Johan Röklander

Publicerad den 22 november 2021
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här