Konsttips

Hyllning till Bergman och barnet

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Den 13 november invigdes ljuskonstverket, The Eyegloria
i Uppsala stadsträdgård.

Ingmar Bergman föddes i Uppsala och med anledning av Jubileumsåret – Ingmar Bergman 100 år 2018, gav Uppsalas Kulturförvaltning uppdraget till ljuskonstnär och ljusdesigner Florence Hermansson (född 1970) att skapa ett permanent ljuskonstverk för Stadsträdgården.

Florence Hermansson vill med sitt verk uppmuntra oss att blunda och se den fantastiska och gränslösa värld som finns inom oss och vilka spår från barndomen vi bär med oss genom livet och som kan vara en stor tillgång för oss. Hon har inspirerats av barnet Bergman och hur hans förmågor tidigt kunde anas. Barnet, som när han blev vuxen, fortsatte att drömma, fantisera och skapa berättelser.

Ljusinstallationen The Eyegloria finns i de nordligaste­ träden i Stadsträdgården mellan ­Lyck­salighetens ö, Fyrisån och Flustret.

Publicerad den 23 november 2021
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här