En beställares syn på ljus

”I merparten av våra projekt finns belysning med i tidigt skede.”

Stefan Windefalk

Chef ombyggnad på Fabege

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Berätta om din bakgrund.
Jag har arbetat i branschen sedan början av 90-talet, både på entreprenad- konsult- och nu på fastighetsägarsidan.

Hur arbetar Fabege med belysningsfrågan och hur prioriterad är belysning i era projekt?
Belysning är en viktig hållbarhetsfråga i våra stadsdelar. Vi vill skapa trygghet och intresse kring våra byggnader, torg och parker. En attraktiv plats behöver bra belysning.Dessutom är belysning en viktig del i alla våra projekt och bidrar starkt till upplevelsen inomhus i allmänna utrymmen såsom entréer och foajéer samt skapar en bra miljö i kontorsytorna.

Har ni någon belysningspolicy och hur brukar kravspecifikationen se ut?
Vi har ett tydligt ramprogram som beskriver hur belysning ska utformas och fungera på våra kontor och finns med när arkitekten i ett nära samarbete med våra hyresgäster skräddarsyr produkten så att den matchar den specifika verksamheten.”Belysning är ofta en stor del av helhetskonceptet som ska attrahera kunden och stärka deras varumärke som arbetsgivare.”

När kommer belysningen in och händer det att ljuset tar stryk om ekonomin kärvar?
Beroende på om det handlar om utomhus- eller inomhusprojekt så är det lite olika när vi påbörjar arbetet, men i merparten av våra projekt finns belysning med i tidigt skede i form av visionsbilder och beskrivningar. Vi är alltid måna om att ta fram en att­raktiv och långsiktig produkt. I och med att hållbarhetsperspektivet är viktigt för oss så låter vi inte kortsiktiga besparingar leda till att vi gör dåliga lösningar. Vår vision är att alltid skapa bästa möjliga ­arbetsmiljö för dem som vistas i våra lokaler och säkerställa att vi har en energieffektiv belysning på samma gång. Det tycker vi är hållbart.

Vad ser du som den största vinsten med att satsa på bra ljuslösningar?
Belysningen är ofta en stor del av ett helhetskoncept som ska attrahera kunden och stärka deras varumärke som arbetsgivare. Det handlar lika mycket om att se till att våra kontor blir funktionella som att de blir attraktiva för hyresgästerna. Utöver det som kunderna upplever som en bra arbets­miljö så tillför vi vårt kunnande om bra miljöval när det gäller val av armaturer och belysningsstyrning.

Brukar era hyresgäster ha speciella krav på belysning, finns det ett intresse?
Vi märker tydligt att många av våra kunder låter belysningen vara en viktig del i deras arbete med att ta fram ett koncept. Det känns både spännande och kul. Det som ibland kan hända är att det från hyresgästen tas fram belysningssystem och scenarier som i slutändan dock upplevs för avancerade för hyresgästens behov. Ett viktigt arbete som vi tar på oss är att hjälpa hyresgästen att komma fram till den optimala lösningen både gällande design, funktion och hållbarhet.

Hur ofta anlitas det ljuskonsulter i era projekt?
I våra större projekt är det nästan alltid ljus-konsulter inblandade numera. De blir en viktig del i vår projektering.

Hur långt i framkant ligger Fabege när det ­gäller att ta in ny teknik i era fastigheter?
Vi vill vara med och utveckla branschen både när det gäller teknik och system. Vi testar många nya saker och när det handlar om belysning så kan det röra sig om att designa projektspecifika armaturer eller att testa nya belysningsstyrningssystem.

Vill du nämna något intressant projekt som ni har på gång eller nyligen avslutat?
Trikåfabriken 9 i Hammarby Sjöstad.

Publicerad den 23 maj 2019
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här