Verket skapar spännande ­skuggbildningar på väggarna.
Det 4 000 kvm stora textil­golvet återspeglar den organiska topografin av verket.
För att skapa rätt vinklar och sikte var placeringen av projektorerna av största vikt.
Ljus i världen

I ständigt skifte

Janet Echelmans fantastiska verk – med sin prisbelönta ljussättning – har förvandlat den stora salongen av Smitshonian Armerican Art Museum.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Konstverket 1.8 beställdes av Smithsonian American Art Museum i Washington D.C. av konstnären Janet Echelman till specialutställningen WONDER som återinvigde galleriet efter två års intensiva renovering. Museet förvärvade skulpturen senare till sin permanenta samling.

Echelman verk är en mjuk, voluminös nätskulptur som svävar i luften i den hundra meter långa stora salen. Den komplexa formen består av många lager av trådar, knutna i livfulla nyanser som samverkar med färgat ljus och skapar spännande skuggbildningar på väggarna. Ett noggrant koreograferat belysningsprogram förändrar upplevelsen av skulpturen oändligt.

Ett 4 000 kvadratmeter stora textilgolvet under verket återspeglar den organiska topografin av verket, vilket ger en lekfull kontrast till skulpturens ljuvliga nyanser. Golvmaterialet består av återvunna nylonfibrer från kasserade fiskenät.

Ljussättningen – som prisats med ett hedersomnämnande i tävlingen IALD International Lighting Design Awards – suddar ut linjen mellan konsten och dess belysning. Integrerat till uttrycket skapar den koreograferade sekvensen av ljus och färg en dramatisk berättelse, som utmärks av det livfulla, färgrika uttrycket av skuggor – någonting som utformningen av det unika gallerirummet bidrar till.”Besökaren förflyttas till en drömlik plats –i en eterisk koreografi av böljande färg.”

En samverkande och iterativ designprocess kopplade ihop teamet från Arup med konstnären och kuratorpersonalen. 7-färgs LED-projektorer för teaterljus styrda via DMX skapar en dynamisk och livfull presentation av verket. För att skapa rätt sikte och exakta vinklar – utan att ljuset ska blända eller störa besökaren – var en noggrann placeringen av projektorerna avgörande. Ljuset gjorde det också möjligt för konstnären att utforska skuggornas karaktär mot de enorma blanka väggarna som, tack vare ljuset, fungerade som ytterligare yta för verket.

Resultatet är en noggrant utformad installation som erbjuder ett unikt perspektiv från varje utsiktspunkt i galleriet. Besökaren förflyttas till en drömlik plats – i en eterisk koreografi av böljande färg.

Se en film om verket och den prisbelönade ljuslösningen: 

 

Publicerad den 31 januari 2018
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här