Foto: Thomas Mayer
Projektnytt

Ikonisk teaterbyggnad i uppdaterat ljus

I samband med att Düsseldorfteatern firade 50 år nyinvigdes byggnaden efter en omfattande renovering och ny belysning.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Byggnaden är en av tyska efterkrigens mest betydelsefulla arkitektoniska verk och vid renoveringen bevarade man dess struktur. Taket och fasaden byttes ut och alla offentliga utrymmen moderniserades.

Även den ursprungliga belysningslösningen som utformats av ljusdesignern Hans T. von Malotki har, i stort sett, behållits men uppgraderats. I några delar har ljuslösningen utvidgats och anpassats till teaterns nya krav.

Ingången har fått en större och mer transparant utformning och där skapar ljuset en inbjudande och festlig stämning, med ett briljant, varmt ljus, utifrån sett. För att undvika störande reflexer i fönsterpartier installerades invändigt cylinderformade utanpåliggande LED-takarmaturer som anpassats med en svart avbländningskon och en mycket smal spridningsvinkel. Nya wallwashers med justerbar ljusöppning belyser råbetongväggarna i passagen. All belysning i foajén har bytts mot LED som flexibelt kan styras via DALI. Foajén används på olika sätt och för olika ändamål, varför förprogrammerade ljusscener tagits fram.

Bernhard Pfau utformade den stora foajén runt en massiv, konformad pelare. Detta viktiga arkitektoniska element har fått en spektakulär belysning i samband med renoveringen.

Publicerad den 23 november 2021
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här