Forskningsprojekt om intensivvrdsrummet p SS IVA

Intensivvårdspersonal orkar mer i rätt miljö

En mer ombonad och mindre sjukhuslik miljö ökar de boendes men även vårdpersonalens välbefinnande, det gör också att de känner att de ger bättre vård. Det visar Fredrika Sundberg, doktor i vårdvetenskap, som nyligen försvarade sin avhandling vid Högskolan i Borås.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Specialistsjuksköterskan Fredrika Sundberg har nyligen lagt fram en doktorsavhandling om vårdmiljön på intensivvårdsrum. Hennes forskningsstudier har genomförts  vid SÄS, Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Intensivvårdsrummet har inretts med textilier i harmoniska färger, man har satt in ljuddämpande material i väggar och tack och bl.a. installerat belysning som följer dygnsrytmen.

Resultaten visar att en trevlig uteplats, bättre ljus och dämpat ljud, mer färger, sköna möbler och textilier ökar inte bara vårdpersonalens eget välbefinnande, det gör också att de känner att de ger bättre vård.

– Det här är viktig kunskap inte minst inför kommande pandemier. Genom att förbättra miljön på IVA kan personalen få mer ork och kraft i tuffa arbetssituationer, oavsett om det är pandemier eller andra arbetstoppar, säger Fredrika Sundberg.

Hon har bland annat intervjuat vårdpersonal, gjort observationer med uppföljande intervjuer, enkäter med besökare och analyserat förhållandet mellan ett renoverat intensivvårdsrum och negativa händelser hos kritiskt sjuka patienter. Närmare 2000 patientjournaler ingick i analysen.

Fredrika Sundberg menar att alla vinner på en hållbar vårdmiljö inom intensivvården. Även anhöriga till de patienter som vårdas på IVA känner sig tryggare i en mer hemlik miljö.

– I dag under coronapandemin tror jag att många har fått upp ögonen för hur viktigt det är att personalen på IVA mår bra och orkar göra ett fullgott jobb. Där kan ett annat synsätt på vårdmiljön göra en stor förändring, avslutar Fredrika Sundberg, som efter sin doktorsexamen ser fram emot att fortsätta att undervisa och forska om intensivvården och dess utmaningar, vid Högskolan i Borås.

Länk till doktorsavhandlingen i fulltext

 

 

Publicerad den 13 juli 2020
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här