Notiser
Johan Röklander är ny ordförande
Johan Röklander valdes vid årsmötet till ny ordförande för branschföreningen Svensk Ljusdesigner. Johan efterträder Susanne Strömberg och svarar här på några frågor, som Ljuskultur fick möjlighet att ställa om verksamheten och om framtidsutsikterna:
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantGrattis till utnämningen Johan, hur känns det?
– Det är hedrande och väldigt spännande. Framför allt är det motiverande att få ta över efter ett så gediget arbete som tidigare ordförande har gjort.
Vilka är de viktigaste frågorna för Svensk Ljusdesigner under det kommande året?
– Personligen tror jag att det behöver fokuseras på vad en ljusdesigners roll är och bör vara. Även diskutera vad visuell kvalité är och hur vi uppnår den för brukarens bästa. Vi behöver också lägga energi på att skapa händelser. Det kan vara föreläsningar eller workshops eller att ta debatten om ljusfrågor i media. Vi kommer behöva utforska mer om vad och hur vi är och hur våra mål med att bli en aktör inom ljusmarknaden ska ta sig ut.
Hur vill du utveckla verksamheten?
– Under en tid har SLD fokuserat på att växa och bli en hållbar förening. Det jobbet är gjort och nu behöver vi fylla föreningen med mer innehåll och engagemang. Vi ska hjälpa våra medlemmars viljor att växa och forma detta tydligare till att bli en plattform för att säkra god ljusdesign och god kompetens inom ljusdesignyrket. Jag hoppas att vi kommer lyckas med att få till livgivande debatt på olika plattformar. Men även fysiska träffar där vi kan både sprida kunskap och diskutera svårigheter inom branschen.
Vad ser du för framtid för föreningen Svensk Ljusdesigner?
– På lång sikt hoppas jag det ska bli ett tydligt, erkänt kvalitetsmärke. Att du som kund ska känna att du får kvalité och en gedigen kunskapsgrund när du anlitar en ackrediterad ljusdesigner. Det får du redan i dag men det måste lyftas och bli känt på ett mycket bredare plan. Ett tydligt delmål på vägen är när vår ackreditering sätts som kvalitetskrav i en upphandling.
Hur många ackrediterade ljusdesigner finns det idag?
– I dagsläget är det dryga 40 ackrediterade från 14 olika företag.
Hela styrelsen
I sin helhet består styrelsen för Svensk Ljusdesigners av följande personer under det kommande verksamhetsåret:
Johan Röklander, ordförande
Johan är utbildad illusionist och trollkarl men arbetar som ljusdesigner sedan i över 10 år. Johans fokus har legat mycket på utomhusrummet och den ihopkopplade staden samtidigt som har arbetat mycket med undervisning och utbildningsfrågor. Kopplar av gör Johan genom jakt, skogsarbete och lajv.
Stepnanie Sales, vice ordförande
Stephanie har verkat som ljusdesigner i 10 år, både som konsult inom byggbranschen och som egenskapsledare för interiör och exteriör fordonsbelysning på Volvo Cars. Idag arbetar hon på Rejlers som samordningsansvarig för Rejlers Ljusdesign i Sverige. Hon är utbildad ljusdesigner och designingenjör.
Det bästa med ljusdesignyrket, enligt Stephanie, är kombinationen av konstnärlig kreativitet, praktisk problemlösning och ingenjörsmässigt tänkande.
Hampus Sjöström, sekreterare
Hampus är utbildad ljusdesigner och sektionschef på ÅF Lighting i Göteborg. Han arbetar med interiör och exteriör belysning, främst i offentliga miljöer där uppdragen sträcker sig från konceptframtagande i tidiga skeden till djupdykningar i belysningsteknik. I sin roll som sekreterare för Svensk Ljusdesigner gör han sitt bästa för att hålla ordning på föreningens protokoll, mail och arbetsgrupper.
Fanny Englund, ledamot
Att alltid försöka sätta brukarnas upplevelse av en miljö först och att design och teknik alltid måste bidra till det, utan att få bli styrande, är Fannys vision som ljusdesigner. Hon tror att ljusdesignbranschen har stor potential att skapa en bättre miljö för alla, men att vi måste anstränga oss och utveckla våra metoder. Vi måste alla bli bättre på att bevisa varför ljusdesigners kunskap behövs.
När Fanny inte arbetar som ljusdesigner på ÅF Lighting i Stockholm, njuter hon av det naturliga ljuset i en skog, på ett berg eller vid havet.
Lisa Töpel, ledamot
Lisa är utbildad ljusdesigner från Jönköpings Tekninska Högskola och har sedan examen 2010 arbetat med ljus. Hon är i dag ljusdesigner på ECO Konsult i Stockholm där hon framförallt arbetar med att skapa attraktiva och synergonomiska kontorsmiljöer.