Foto: Christer Hallgren
Ljusfestival

Konst med ljus som uttryck

Monumentala ljusprojektioner på Smögens klippor. Laserstrålar i regnbågens färger över öarna. Ljusreflektioner i havsvikar. Under ljuskonstfestivalen Island of Light samspelar ljuskonstverk med den bohuslänska naturen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Logga inBli prenumerant

– Vi vill bjuda in besökarna till en stor konstsalong som äger rum utomhus! Den här ljusfestivalen handlar inte om att ljussätta konst eller belysa platser. Vi visar konst som har ljuset som uttrycksmedel, säger festivalens konstnärliga ledare Dulce Ahlberg.

Under Island of Light deltar svenska och internationella ljuskonstnärer. De använder ljusprojektioner, installationer eller interaktiva ljuskonstverk för att gestalta sin konst. Dulce Ahlberg berättar att varje ljuskonstverk är anpassat till en specifik plats på Smögen.

– Naturen och miljöerna i fiskarsamhället, till exempel sjöbodar, klippor och bryggor, ska kunna bli en del av konstverket.

Tidigare festivaler har genomförts såväl under stjärnklara kvällar, som vid oväder med kraftiga regn, stormbyar och stigande havsvatten.

– Smögen är en extremt väderutsatt plats. Vi behöver stormsäkra allt, armaturerna måste ha höga IP-klassningar och all teknisk utrustning byggs in i vädertåliga lådor, säger ljusdesignern Anna Wemmert som har arbetat med den tekniska samordningen under festivalen.

Hon berättar också att det är ett omfattande arbete att dra ut de långa kablarna på klipporna i den otillgängliga miljön.

– Vi försöker använda mer av uppladdningsbara batteridrivna LED armaturer.

Samtidigt som naturen och väderförhållandena, utmanar riggning av ljus och andra tekniska förberedelser, förstärker naturförhållandena besökarnas upplevelser av ljuskonsten.

– Det är fantastiskt att se hur de saltstänkta vindarna kan reflektera ljuset från ett konstverk en mörk kväll, med havet och den obrutna horisonten i bakgrunden. Det är en mycket stark upplevelse, säger Dulce Ahlberg.

Island of Light pågår 8–11 september på Smögen.

 

 

 

 

 

Dulce Ahlberg,
konstnärlig ledare

 

 

 

 

 

 

Anna Wemmert,
teknisk samordnare

Publicerad den 5 maj 2022
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här