Light Collaboration Network

LCN möts för första gången

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Några dagar i mitten av mars fick äntligen styrelsen i Light Collaboration Network möjlighet att mötas i verkligheten för första gången. Det skedde i Umeå, där Katharina Wulff är verksam vid universitetet. Ungefär en timmes bilfärd inåt landet längs med Umeälven har hon sin forskningsstation – ett specialbyggt glashus kallat Photon Space. Glashuset på ca. 30 kvm är inrett med ett litet kök, toalett och dusch, arbetsplats samt sovplatser för två. Det är ingen plats för den som inte gillar insyn, den är total men så även utsikten. Bara skog och natur finns utanför. Om vädret är gynnsamt kan man alltså få sova under stjärnklar natthimmel, mitt i vintern.

Photon Space byggdes i London, har mellanlandat på danska Bornholm och står sedan 2018 alltså utanför Granö i den norrländska skogen. Syftet med huset är att undersöka de biologiska effekterna på människokroppen och interaktion mellan miljö och människa. Katharina Wulff har utfört studier på människor som vistas i Photon Space upp till tre dygn i sträck, utan tillgång till något annat ljus än det ­naturliga dagsljuset.

 

LCN-styrelsemedlemmarna möttes där mest i form av ett studiebesök, men vi fick också chansen att tillbringa varsin natt där. Före läggdags hade gruppen suttit och pratat i det annalkande mörkret och verkligen kurat skymning. Det är fascinerande att man ändå ser så bra som man gör i ljuset från en halvmåne bakom ett tunt molntäcke, bara man ger ögat tid att anpassa sig.

Förutom informella och formella samtal bjöd träffen i Umeå på sociala aktiviteter som bad i bastu och isvak, promenad med snöskor, norrsken, hundspann och trevliga middagar. Många inspirerande samtalsämnen avhandlades och aktiviteter på lång och kort sikt diskuterades. Den positiva respons som nätverket mött uppmuntrar till att fortsätta arbetet med att utvidga dess aktiviteter. Nu när covid-pandemin äntligen verkar vara förbi ser vi fram emot att kunna arrangera fler fysiska event där verkliga möten kan ske och verkligt nätverkande kan få blomstra. Samtidigt som denna tidningsutgåva publiceras, den 12 maj, går LCNs evenemang Light Awareness Measurement and Application av stapeln vid Tekniska Högskolan i Jönköping.

Publicerad den 5 maj 2022
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här