Teknik

LiFi: framtidens trådlösa nät

LiFi är en teknologi för trådlös kommunikation som använder ljusspektra för att överföra data. För närvarande är det LED-ljuskällor som kan användas för överföring med hjälp av ljus.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Året var 2011 och professor Harald Haas höll ett TEDGlobal Talk “Wireless data from every light bulb” som fram till idag visats mer än två och en halv miljoner gånger. Här introducerade Haas Light Fidelity (LiFi) för världen genom att visa hur en lampa kan överföra mycket data på kort tid. Han streamade en videosnutt som spelas upp när lampan är tänd och stannar när lampan släcks.

Light Fidelity (LiFi)

LiFi är ett trådlöst kommunikationssystem som kan överföra data i höga hastigheter i det synliga ljusets, det ultravioletta ljusets och det infraröda ljusets spektrum. Som användarupplevelse påminner LiFi om Wi-Fi eftersom båda sänder data elektromagnetiskt. Wi-Fi använder dock radiovågor, medan LiFi körs på synliga ljusvågor. LiFi är unikt i och med att energin som används som belysning samtidigt kan användas för kommunikation. Överföringshastigheten i ett LiFi-nätverk kan dessutom vara upp till tusen gånger högre än i ett Wi-Fi-nätverk. Anledningen till det är att medan det bara bör finnas en Wi-Fi-router i ett rum för att undvika störningar, kan det finnas tiotals eller fler ljuskällor. Störningar uppträder helt annorlunda när man använder ljus för att överföra data.

En ytterligare fördel med LiFi är att existerande infrastruktur används: det finns redan belysning nästan överallt. Detta gör infrastrukturen och utbyggnaden smidig att hantera. LiFi fungerar i synligt ljus vilket gör att uppkopplingen stannar inom rummets fyra väggar. Detta kan vara positivt ur säkerhetssynpunkt, men skulle kunna vara en nackdel då fler LiFi-noder kan behövas om det är många väggar och små ytor.

LiFi på marknaden

Stora företag som Zumtobel och Signify testar lösningar med olika leverantörer av LiFi. Zumtobel erbjuder säker internetuppkoppling via sina ljuskällor vilket enligt de själva tilltalar kunder inom försvaret, sjukvården och tillverkningsindustrin. Det verkar vara inom dessa områden som det största intresset finns för LiFi. Många av dessa verksamheter kräver säkra uppkopplingar utan den störning som ibland förekommer på Wi-Fi. Signify kör i dagsläget ett 30-tal olika pilotprojekt kring LiFi och har ambitiösa mål: att göra LiFi mainstream. ”Vi ser tydliga exempel på hur belysning kan ta en större roll än bara ljussättning i framtidens smarta byggnader.”

Mindre aktörer och startups, som exempelvis Velmenni, baserat i Indien och Estland har utvecklat ett meshnätverk för LiFi. Målet är att integrera LiFi och Wi-Fi för att skapa effektivare internetuppkopplingar. Meshnätverk har blivit vanligare för att exempelvis distribuera ett nätverk jämnt i en byggnad och innebär att alla noder (i detta fall ljuskällor) pratar med varandra utan inbördes hierarki. Andra uppstickare är Pure-lifi och Firefly-lifi som erbjuder likartade lösningar och söker även efter integration med leverantörer av femte generationen trådlösa nät, 5G.

I framtiden kommer LiFi kunna integreras i många uppkopplade enheter, inklusive de där Wi-Fi eller Bluetooth används för närvarande. Särskilt intressant är förstås de områden där Bluetooth och Wi-Fi inte fungerar så bra. På sikt skulle nästan alla elektroniska enheter kunna vara kompatibla med LiFi. För oss användare skulle LiFi bli ytterligare ett alternativ till Bluetooth och Wi-Fi, men betydligt snabbare.

Möjligheter för branschen

I och med att stora tillverkare gör ordentliga satsningar på LiFi så visar de återigen tydligt viljan i branschen att tänka större än ljussättning. Värdet av säker, snabb och stabil uppkoppling ökar och är en samhällskritisk del av infrastrukturen i vårt samhälle. Vi ser tydliga exempel på hur belysning kan ta en större roll än bara ljussättning i framtidens smarta byggnader. När ny teknik görs lättillgänglig ökar kraven på att den ska vara lätt och intuitiv att interagera med, annars kommer ingen använda dem. Det kan alltså komma att finnas ännu fler möjligheter att skapa innovativa tjänster som inte bara lyser upp utan även bidrar till att bibehålla individers digitala säkerhet och integritet.

Exponentiell teknologi

Harald Haas gav ytterligare ett TEDTalk 2015 där han visar hur LiFi med hjälp av vanliga solceller som finns på marknaden kan överföra data. På så vis kan LiFi användas för att ge internetåtkomst till några av de fyra miljarder människor som idag saknar det. Med den ­massiva och snabba utvecklingen av många digitala teknologier idag är det långtifrån lika många som är energineutrala och samtidigt har möjlighet att för­bättra livet för en stor andel av jordens befolkning och bidra till att jämna ut orättvisor. Den amerikanska Silicon Valley-baserade tankesmedjan Singularity University kallar sådana teknologier för exponentiella. Visst är det fantastiskt att belysningsteknik fortfarande kan vara med och revolutionera samhället vid varje paradigmskifte!

Allteftersom ljusbranschen genomgår sin digitala förändringsprocess på många plan, finns här ytterligare möjligheter där gränser suddas ut för att kunna ritas om när vi samarbetar med små och medelstora företag eller aktörer i helt andra branscher.

Publicerad den 23 maj 2019
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här