Ljuskonst

Ljus i mörkret

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Nobel Week Lights ändrade atmosfären i huvudstaden under Nobelveckan. Arrangörerna har mottagit mycket positiv respons och många frågar redan nu om eventet återkommer i år. Man räknar med att över 100 000 personer besökt de 16 ljusinstallationer som visades under de nio dagarna som evenemanget pågick.

Space

På Stadshusets fasad visades bilder från rymdens yttersta hörn. Installationen tändes klockan 15.30 och kunde ses fram till 23.00.

Installationen är ett av de största video-mappnings­projekten som staden någonsin har sett i samarbete med bl a Rymdstyrelsen och European Space Agency. Den hade en tydlig koppling till årets fysikpris som gick till upptäckten av universums sällsammaste fenomen – svarta hål.

Artist: Andreas Skärberg, PXLFLD & Lumination of Sweden. Plats: Stockholms stadshus. Installation stöds av: Rymdstyrelsen och European Space Agency

Konstskatt i nytt ljus

En poetisk arkitektonisk belysning ger liv åt berättelserna som gömmer sig bakom Dramatens fasad. Kai Piippos ljusdesign visade upp den ikoniska byggnadens dramatiska inre värld för omvärlden. Med sin nu framträdande karaktär antogfasaden rollen som skådespelaren och guidar publiken.

Ljusdesigner: Kai Piippo. Plats: Dramaten. Installation stöds av: Stockholm Lighting, Lumenpulse

Brilliance

Brilliance är ett plats-specifikt ljusverk skapat för Nationalmuseum. En dynamisk och färgstark ljusberättelse, inspirerad av den, på Nationalmuseum, pågående utställning ”Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar”. Brilliance skimrar som en melodi, ibland som en viskning, ibland som ett skrik. En ljusinspiration i vintermörkret.

Konstnär: Aleksandra Stratimirovic. Plats: Nationalmuseum. Installation stöds av: Osram, E:cue, Control Dept

Shadow Playground

I installationen kunde man uppleva hur ens skugga fylls av färg som dessutom får liv när man rör dig. De egna och andras skuggor blandas och man skapar tillsammans en färgsprakande helhet som lyfter Sergels torg i decembermörkret! Inspirationen kommer från 2014 Nobelpriset i fysik.

Artist: Helmet. Plats: Sergels Torg under fontänen.

Installation stöds av: Informationsteknik, Eventopia,
Control Dept, Signify

Sense Light Swing

Sense Light Swing är en ljusarmatur som också är ett rörligt, iögonfallande konstverk. Idén till produkten fick Alexander när han såg ett fotografi taget av en motorväg med lång slutartid i kameran. Det blev som röda streck i hela bilden. ”Det borde bli samma effekt om jag gör en gunga för barn med ljus i” tänkte Alexander – och det blev det! Koncept för Sense Light Swing skapades för Alexanders utställning Five Playful Chairs år 2005. Till Nobel Week lights så blir det världspremiär för Sense Light Swing utomhusversion. ”Nu kan den äntligen hänga ute under bar himmel en sommarnatt – eller en decembernatt” säger Alexander.

Artist: Alexander Lervik. Plats: Kungsträdgården
& Skärholmen

Publicerad den 1 februari 2021
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här