Gästkolumnen

Ljusdesign i medvind

Svensk ljusdesigner verkar för erkännandet av ljusdesigners som yrkesgrupp och ackrediterar ljusdesigner utifrån utbildning och erfarenhet. Det är en kvalitetsstämpel som säkerställer att ljusdesignen behandlas väl. Föreningen vill skapa en fristående disciplin inom bygg-, arkitektur- och anläggningsbranschen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Som ny ordförande i föreningen Svensk ljusdesigner känns det oerhört roligt att få inleda med att berätta att vår förening de senaste åren har fått en markant medlemsökning. Hela 50% på bara några år vittnar om ett stort intresse för ljusdesign och för vår bransch. Det tycker vi är riktigt roligt och det visar också på allt det hårda arbete som föreningens medlemmar och tidigare styrelser gjort sedan föreningens bildande 2013. Jag vill passa på att tacka dem för ett fantastiskt tålmodigt och målmedvetet arbete.

För att fortsätta i samma takt har vi som profession ett gemensamt ansvar som innebär att vi måste fortsätta arbetet med att skapa hållbara belysningssystem utifrån både teknik och design. När vi värnar om vår kompetens blir den också mer värdefull och kommer i mindre omfattning att kunna kompromissas bort i bygg- och anläggningsprocessen på grund av höga kostnader eller okunskap. Det är vi tillsammans som övertygar beställare, beslutsfattare eller andra intressenter om vikten att anlita ackrediterade ljusdesigner som kan ta ansvar för disciplinen ljusdesign. Det är svårt för en byggherre att ha fullständig förståelse i alla de olika visuella effekter som olika byggnader, anläggningar och olika utemiljöer kräver, samt hur dagens avancerade teknik i armaturer och styrsystem ska integreras.

”Genom sitt oberoende är en ackrediterad ljusdesigner alltid fri i sina val av system och produkter.”

Genom sitt oberoende är en ackrediterad ljusdesigner alltid fri i sina val av system och produkter. Vi säkerställer en kvalitetsnivå på anläggningen samtidigt som vi även ansvarar för hållbarhet och resursanvändning i projekten.

Vi ser en ökad efterfrågan av ackrediterade ljusdesigner i olika typer av direktupphandlingar men också i offentliga upphandlingar. Vi ser det som en framgång men det är viktigt att vi fortsätter vårt arbete med att visa på vikten av belysningsanläggningar med hög kvalitet för våra beställare och byggherrar.

Har du inte ansökt om din ackreditering än? Då tipsar jag om att nästa inlämningsdatum är 14 oktober, så se till att skicka in din ansökan. Mer information om ackrediteringen och föreningen finns på svenskljusdesigner.se

Ronnie Eckervig, Ljusdesigner LD.

Publicerad den 29 augusti 2019
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här