Produktionslinjen där de tre scenarierna testades. Foto: Faruk Pinjo
Intro

Ljuset hjälper Volvos skiftarbetare

En fältstudie om cirkadiskt ljus (HCL) har nyligen genomförts i Volvo Group Trucks produktionsanläggning i Gent, Belgien.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ljuset biologiska och känslomässiga effekter underskattas ofta och det finns relativt lite tillförlitligt data om de positiva effekt­erna i industriella miljöer. En hel del kunskap saknas också om ljusets positiva ­effekter på sömn och kognitiv prestanda hos ­skiftarbetare.

När Volvo skulle renovera T8-belysningen i sin produktionsanläggning för tunga elektriska lastbilar i Gent, samarbetade man med Zumtobel och flera prestigefyllda forskningsinstitut (bl a KU Leuven i Gent och Howest University of Applied Sciences i Bruges) för att undersöka effekt­erna av HCL på arbetare vid industriella monteringslinjer.

Tre olika testscenarier

Syftet med fältstudien var att jämföra effekterna av tre olika ljusscenarier på välbefinnandet hos skiftarbetare. För detta utrustade Zumtobel en 150 meter lång produktionslinje med sitt TECTON rampsystem:

Scenario ett

De första 50 meterna utrustades med ­TECTON C standard LED-armaturer, som monterades på två ljuslinjer direkt ovanför produktionslinjen.

Scenario två

Den andra 50 meter långa sektionen utrustades med samma belysning, tillsammans med ytterligare tunableWhite-armaturer och LITECOM belysningshanterings­system, vilket gjorde det möjligt att programmera för att variera ljusfärger och ljusnivåer. ­Förändrade färgtemperaturer användes för att simulera det naturliga dagsljusets cykel, vilket hade en långvarig positiv effekt på de anställdas välbefinnande.

Scenario tre

Den tredje sektionen belystes med HCL-belysning. För att uppnå en vertikal belysning på över 1 000 lux och därmed skapa effekten av melanopiskt ljus ­installerade ­Zumtobel en ytterligare tredje ljuslinje. Denna bestod av en särskild ­version av TECTON basic med reflektorer och producerade HCL-effekten genom sin höga ­vertikala belysning, medan HCL-­armaturerna tack vare sin smarta ­placering i korri­doren ­reflekterade ljuset tillbaka in i produktions­anläggningen.

Zumtobel installerade totalt cirka 600 meter av TECTON ljusrad, med RESCLITE-­armaturer använda för nöd- och säkerhetsbelysning i alla tre ljusscenarier.

Resultatet bekräftar ljusets ­centrala roll

Fältstudien genomfördes i tre grupper (en för varje ljusscenarie), var och en med cirka 50 deltagare. Kvalitativa och kvantitativa metoder användes för att noggrant mäta skillnaderna mellan de tre grupperna. Studien fokuserade på faktorer som visuell komfort, kognitiv funktion, sömneffektivitet, cirkadianska rytmer och fysisk aktivitet.

Resultaten bekräftade tidigare hypoteser om sambandet mellan belysning och kognitiv funktion hos industriella skiftarbetare. Till exempel var anställda som arbetade med HCL mer alerta och mer fokuserade än kontrollgruppen. Dessutom visade de mätbart bättre sömneffektivitet och sömnlatens.

Baserat på de slutgiltiga resultaten av studien och en omfattande bedömning av alla tre ljusscenarier beslutade Volvo helt att bygga om sin produktionsanläggning med armaturer med tunableWhite. Förutom de positiva effekterna på anställdas hälsa spelade också faktorer som kostnad och energieffektivitet en roll i investeringsbeslutet. Som en del av implementeringen har Volvo hittills utrustat mer än 100 000 kvadratmeter med dessa armaturer, i lager, kontor och hyllor. Ytterligare ombyggnad av fler områden är planerade.

Rudy Van Leeuwen, projektledare från Volvos sida berättar:

”Vår företagsfilosofi fokuserar på ­människor. Målet med det gemensamma projektet var därför att skapa det bästa ­ljuset för varje aktivitet vid varje arbetsplats. Och våra förväntningar infriades: miljön för vår skiftpersonal är betydligt mer effektiv och trevligare än vad den var med den tidigare belysningen. Detta har en positiv effekt på de anställdas väl­befinnande och motivation.”

Projektet har även uppmärksammats i tävlingssammanhang och vann DALI Award 2023 inom kategorin ”Industri”. Juryn berömde användningen av DALI-teknologier för att förbättra välbefinnandet hos anställda.

Publicerad den 6 maj 2024
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här